Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarnöje mitt i vintern

Annons

Lions Club Ängsklockans medlemmar tillhör den kategori människor som upptäckt loppmarknaden som en behändig kombination av källarstädning och inkomstbringande syssla under trivsamma former.

Loppis är, enligt moderna profeter, på god väg att ta loven av den gamla "hederliga" auktionen när det gäller att locka till sig hagalna fritidsfyndare.

Färdas bara efter våra vägar sommartid. Är det längre än 100 meter mellan Loppis-skyltarna har du definitivt hamnat i glesbygden.

Nutidsmänniskan anser sig inte ha tid att stå på en lagårdsbacke och vänta in utropet av en gammal sillassiett. På loppis prutar man (eventuellt) på den åtråvärda tingesten och gör affär direkt. Ibland utan prut. Här gäller take it or leave it, som det heter på vårt nya modersmål.

I går startade inlämningen av alster. Den fortsätter i dag.

-Det stod folk och ryckte i dörren redan innan vi hade öppnat, berättar Anita Sjöberg som tillsammans med Lis-Marie Jutemalm och Annette Lagerkvist är i färd med att duka upp mängder av alster, rämmil som det ibland vanvördigt kallas i de kretsar som inte gripits av loppisfebern.

Anita har en teori om varför Hendebergs gamla radioaffär är näst intill sprängfärdig av loppisgods redan ett par dagar före öppnandet:

-Folk tycks ha alldeles för mycket prylar hemma och dessutom har det visat sig att de i väldigt hög grad tagit åt sig vår devis Hjälp Lions Hjälpa.

Att sedan det redan finns fina secondhandbutiker i Ludvika tycks inte dämpa fyndarivern när Ängsklockan nu dyker upp med sitt loppis av mera tillfällig sort.

Under februari är det bara två vardagar som det råder stum dörr i hörnet Storgatan-Engelbrektsgatan.

-Vi har bara öppet på eftermiddagarna, men det är inte otänkbart att det blir utökat öppethållande. Allt hänger på tillgång på personalsidan. De flesta av oss arbetar ju med annat också, säger Anita Sjöberg.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons