Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarmamma med underbara egenskaper

Annons

Elsa Tångring bor numera på Hagbacksgården. Det har hon gjort sedan augusti förra året. Då flyttlasset gick från Villagatan i Hönsarvet och huset där hade Elsa hunnit fylla 99 år.

Elsa hade kunnat bo kvar hemma tack vare sonen Bengt som hjälpte henne mycket och att hemtjänsten kom med mat. Men sedan Bengt avlidit på försommaren förra året bestämde sig Elsa för boende på servicehus.

- Jag trivs bra på Hagbacksgården och jag har bra hjälpredor, sade Elsa Tångring några dagar före sin 100-årsdag.

- Till Villagatan flyttade vi 1939. Bengt var då tre år, berättar Elsa som sin höga ålder till trots inte har några problem att minnas vare sig årtal eller detaljer.

Elsa är född i Koppslahyttan där familjen hade ett mindre jordbruk. Arbetas i jordbruk var något som Elsa fick prova på och också trivdes med. Det kan ha varit här hennes kärlek till arbete i trädgård och att få vårda det växande började spira.

I Borlänge bodde och arbetade Elsa först i Domnarvet. 1935 gifte sig Elsa med sin Hugo och makarna bosatte sig i Bergslagsbyn där sonen Bengt föddes 1936. Som redan nämnts var det Villagatan i Hönsarvet som sedan blev familjens adress och deras speciella plats på jorden.

Den välskötta trädgården var resultatet av Elsas ambitiösa arbete. Många talade om Elsas "gröna fingrar". Alltså denna speciella, närmast magiska förmåga, människor som får allt att växa anses ha.

Hösten 1988, Elsa var då 84 år fyllda, uppmärksammades hennes fina solrosor av Borlänge Tidning. " Tolv präktiga solrosor, stora som tallrikar och cirka fyra meter höga, gömmer nästan gavelväggen", löd beskrivningen i reportaget.

- Solrosorna dom var fina, minns Elsa drygt 15 år efter reportaget i tidningen.

Helt klart är Elsa Tångring en människa att tycka om. Många är också villiga att tala om vännen och medmänniskan Elsa. Gerd Olofsson i Stockholm är en av dem. Hon har under många år haft kontakt med Elsa.

- Underbara Elsa, är Gerds beskrivning av sin sommarmamma.

De båda träffades första gången 1926, Gerd var fyra år och Elsa 22. Gerd var sommarbarn i Elsas hem i Koppslahyttan. Elva år gammal var Gerd 1933 tillbaka hos Elsa som då bodde i Domnarvet.

Varje sommarlov till och med 1937 tillbringade Gerd sedan i Dalarna. Sin sommarmamma Elsa Tångring har Gerd fortfarande kontakt. Till Elsa skriver hon brev och ringer varje helg. Gerd är i dag 82 år och angelägen om att hennes sommarmamma ska uppmärksammas. För sina fina egenskaper och för att hon nu fyller 100 år.

- Det är lite konstigt, visst är det så. Men om det är särskilt märkvärdigt vet jag inte, säger Elsa Tångring själv om detta att fylla hundra.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons