Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarlovsskoj på kollo

Annons

Solen skiner men Sandra Berkemo sitter inne och skriver på en bok. Hon sammanställer roliga historier och gåtor i ett häfte som hon sedan läser högt för de andra barnen:

- Varför häller norrmännen vatten på tangentbordet?

Inget av barnen vet.

- Jo, för att de ska kunna surfa på internet, säger Sandra Berkemo.

Alla skrattar. De fortsätter att pyssla, några killar börjar spela pingis. Nere vid bryggan leker en grupp barn i sjön Vällan medan tre ger sig ut på kanottur med en ledare.

Barnen har en mängd aktiviteter att välja bland på Barnens dag-föreningens dagkollo på Lilltorpet. Men under vistelsen finns också tid för eftertanke. Eftersom Rädda Barnen är en av krafterna bakom verksamheten diskuteras olika delar av barnkonventionen varje morgon. I onsdags talades det om mobbning och denna morgon funderade barnen kring tre saker som alla människor behöver för att överleva.

- Vi bestämde att det var mat, vatten och kärlek, säger Erik Herdin.

Sex ledare delar på ansvaret för 23 barn denna vecka. Kollot pågår under tre veckor men de flesta barn stannar bara en. Föräldrarna betalar några hundralappar för vistelsen och Cecilia Werme, ansvarig för kollot, minns hur det var när verksamheten drog i gång för sex år sedan.

- Då fick barnen ta med egen mat och vi bjöd bara på smörgås och en yoghurt. I dag får vi både leksaker och mat från våra sponsorer, säger hon.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons