Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarkafét har öppnat

Annons

Det lilla trivsamma kafét, som omfamnas av hembygdsgårdens rustika rödmålade timmerfasader och ackompanjeras av kluckandet från sjön Barkens vatten, kommer att vara öppet i drygt ett par månader.

Verksamheten startade i måndags, den 14 juni, och kommer att stå till alla fikasugnas förfogande i drygt två månader. Sju dagar i veckan, från elva på förmiddagen och fram till sex på kvällen.

Visserligen börjar höstterminen den 16 augusti. Men kafét stänger för säsongen den 22 augusti. Angelica har tagit ledigt från skolan för att sköta ruljangsen den sista veckan.

- Det blir som en praktikvecka för min del, säger hon och förklarar att hon går turismprogrammet på gymnasiet.

Sommarkafét vid hembygdsgården har funnits i flera år, och varit en attraktiv sommarjobbs-plats för många ungdomar.

Ett skäl är att här handlar det inte om ett jobb som varar i tre veckor, utan hela sommaren.

Anledningen till detta är att ansvaret för verksamheten ligger hos ungdomarna. Det är de som bakar, säljer och serverar. Kontinuiteten är viktig med tanke på att det är mycket som ska skötas och planeras.

Förra sommaren var det visserligen aningen nervigt till en början. Men det var utvecklande, påpekar trion som i år är betydligt lugnare.

Erfarenheterna från i fjol drar de nytta av den här gången. Därav också modet att satsa på lite nyheter.

Linn och Lovisa som pluggar på hotell- och restaurangprogrammet fixar bakverken och meddelar att sortimentet har breddats.

Att jobba sju dagar i veckan, hela sommarlovet, är dock i tuffaste laget. Lite ledighet måste de unna sig. Därför har trion upprättat ett speciellt schema.

- Vi jobbar i tvåveckorspass, två och två. Sedan har vi en vecka ledigt, förklarar Lovisa.

I måndags var alla förberedelser avklarade. Läckerheterna stod framdukade och skyltarna utefter vägarna uppsatta.

Någon trängsel rådde dock inte i kafét.

- Det brukar vara lugnt på vardagarna före semestrarna. Under helgerna kommer däremot en hel del, mest äldre, berättar Angelica.

Söderbärkemöljan pekas ut som den mest hektiska tidpunkten under sommaren.

- Under möljan förra sommaren stod folk och köade för att komma in. Vi var nio personer som jobbade här då, minns Lovisa.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons