Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobben i fara

Annons

Anledningen till att jobben hotas är den nyanställningsblockad som gäller under strejken. På grund av den kan inte kommunen anställa den säsongsarbetande personal som ska fungera som arbetsledare för ungdomarna. Och enligt Håkan Andersson, kommunens förhandlingschef, går det inte att lämna sommarjobbarna utan ledning då man ofta använder maskiner i arbetet.

- Det är en viktig arbetsmiljöfråga och även en säkerhetsfråga, säger han.

Håkan Andersson berättar att man håller en dialog med kommunalfacket i frågan om sommarjobben.

- Vi har pratat om det tidigare och kommer att diskutera det igen när vi träffas på måndag. Men får vi inget svar snart blir nästa steg att söka om dispens.

Om kommunen tvingas ansöka om dispens har Andersson inga större förhoppningar om att den ska gå igenom.

- Generellt kan man säga att det är mycket svårt att få dispens.

- Det är synd att tredje person drabbas, vilket kanske är meningen med strejken, men det är tråkigt när det händer ungdomar som kanske skulle ut på sina första jobb, säger han.

Maino Wohlfeil, ordförande i Kommunalfacket i Ludvika, tror inte att det kommer gå så långt att ungdomarna blir utan sommarjobb.

- De börjar ju efter att skolorna slutat och det är långt dit, säger hon.

- Jag hoppas verkligen inte att det blir något problem, det får vi jobba på.

Och skulle det bli så att kommunen inte kan erbjuda några sommarjobb i parkerna, hoppas hon att ungdomarna kan omplaceras till andra arbetsplatser.

Enligt Håkan Andersson är inte det möjligt.

- Det finns ingenting annat att erbjuda. De här jobben planerades in för länge sedan. Om inte det här löser sig får vi säga till ungdomarna att de inte kan få något jobb hos oss.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons