Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobbare fick frätande lut i ansiktet

Annons

Olyckan skedde tidigt på tisdagsmorgonen. En snabbkoppling brast när semestervikarien rengjorde tankar på processavdelningen.

Rengöringsvätska som innehåller frätande lut sprutade då upp över ansiktet på mannen.

Enligt uppgifter hjälpte 20-åringens pappa, som arbetar på samma ställe, till att skölja ögonen på 20-åringen tills ambulans anlände.

Mannen fördes till Ludvika lasarett för att senare skickas till lasarettet i Falun, där mannen fördes till ögonavdelningen för vård. Några uppgifter om enskilda patienter lämnas inte ut från lasarettet.

Däremot förklarar ögonsköterska Ann-Kristin Gunnarsson att om någon får frätande ämnen i ögonen är det viktigaste att man sköljer direkt.

- Det är inte alls ovanligt att vi får in folk som fått lut i ögonen, och det brukar gå bra, men det beror lite på vilken typ av lut det är. Det värsta som kan hända är att hornhinnan fräts sönder, säger hon.

Under eftermiddagen fick Spendrups besked att 20-åringen klarade synen på ögat.

- Han låter hälsa att han har full syn och ser klart, och att läkaren har sagt att han kommer att klara synen, sade Spendrups informationschef Caroline Ekman.

Hur olyckan kunde ske håller på att utredas. Caroline Ekman vill inte uttala sig om detta förrän utredningen är klar. Hon förklarar att alla semestervikarier får en endagskurs i hygien och säkerhet. 20-åringen har sommarjobbat på bryggeriet sedan den 3 juni, men arbetade på Spendrups även förra sommaren.

För närvarande arbetar mellan 80 och 90 semestervikarier på Spendrups. Åldersgränsen för att skiftarbeta i processen är 18 år.

- Det finns 16-åringar som sommarjobbar, men på korkningen, inte i processen och inte skiftarbete, uppger Caroline Ekman.

PETRA HOLMLUND

Mer läsning

Annons