Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobbare drogtestas

Annons

Från och med i år har Borlänge energi infört drogtester. Det gäller nyanställda, vikarier - och sommarjobbande ungdomar.

- Vi har bara fått positiva reaktioner, ingen har sagt något negativt, berättar Gunnel Ivarsson.

I fjol sökte 550 ungdomar sommarjobb. I år steg siffran till 690. Drogtester pågår nu av de som anställs, hittills har inga spår av droger påträffats. Gunnel Ivarsson menar att beslutet känns rätt, inte minst med tanke på det våld som förekommit i Borlänge - med tragiska följder.

- Vi ger en tydlig signal. Ska man jobba hos oss ska man inte använda droger. Vi vuxna måste markera på olika sätt. Det här är en signal. Borlänge energi tar sitt ansvar.

Själva testet sker vid Borlängehälsan och i form av urinprov. Analys utförs sedan vid Karolinska institutet. Vad händer då om det finns spår av narkotika? Den berörde informeras förstås, liksom även föräldrarna om personen är under 18 år. Sociala myndigheter kopplas också in. Det är narkotika i olika former som kan spåras. Det går inte att manipulera proverna.

Under nästa vecka börjar de första ungdomarna jobba. De får en introduktion, rundtur och lunch innan respektive arbetsställe uppsökes.

- Det är inte fråga om en sysselsättning utan om riktiga jobb, säger Gunnel Ivarsson.

Hon pekar också på att lönerna ligger bra till jämfört med i andra kommuner. Den som är född 1989 (14 år) får 49,05 kr per timme, född 1985 (18 år) 66,90. Högskolestuderande får 95,80 kr.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons