Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobb: Polis

Annons

De sommarjobbar som poliser. Det låter som en omöjlighet. Det är det också, för Ola Granlund, Camilla Behrens, Klas Otterskog och Tomas Andersson är inte vilka sommarjobbare som helst. Under terminstid läser de på polishögskolorna i Solna och Umeå.

Den här sommaren har de valt bort bättre betalda sommarjobb för att få en inblick i verkligheten, på polishuset i Falun.

- Det är en helt annan sak att förhöra en person i verkligheten jämfört med att öva med en kamrat, säger Tomas Andersson.

- Ja, när man övar är det mycket skådespeleri och det kan bli lite fnissigt. Nu sitter vi mittemot verkliga målsägare, vittnen eller misstänkta. Det är en väldigt bra erfarenhet, säger Camilla Behrens.

Förra veckan var första veckan på sommarjobbet vilket innebar introduktion och datautbildning. Nu har det verkliga arbetet inletts, med utredning av lättare brott - oftast handlar det om misshandel.

- Vi tar stöd av varandra, och så blir det en del spring till vår handledare, Jan Trygg, och andra poliser, för att fråga om saker, säger Camilla Behrens.

- Man känner ju att ingenting får bli fel. Nu ska man tillämpa alla de här lagarna och reglerna man läst om, säger Klas Otterskog, och fortsätter:

- Man får en del aha-upplevelser. Är det så här det är? Saker fungerar ju sällan precis som man lär sig i klassrummen.

Med sommarens erfarenheter i bagaget tror de fyra att de har mycket med sig inför resten av utbildningen och framtida jobb. Speciellt kontakten med människor, kommer de överens om är en viktig del.

- Vi har ju ryckt in och jobbat i receptionen också, och det är bra att se hur det fungerar i flera delar av polishuset, säger Klas Otterskog.

En vecka med krimjouren väntar också innan sommarjobbarna tackar för sig i augusti. Och om rekryteringsansvariges förhoppningar håller kommer de fyra tillbaka när de är färdigutbildade. Ett "ja, det är redan bestämt"" och tre "det är mycket möjligt" får väl ses som ganska lovande?

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons