Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobb hotas av uteblivna bidrag

Annons

Sommarjobben för skol-ungdom i Älvdalen hotas nu av att AMS troligen kommer att dra in de bidrag som kommunerna tidigare fått för detta ändamål.

Förra året kunde kommunen ordna sommarjobb åt 23 högstadieelever och 43 gymnasieelever. Det var jobb inom kommunala verksamheter och inom föreningar. Den totala kostnaden blev 290 000 kronor. Men kostnaden blev ungefär hälften, eftersom AMS bidrog med 138 000 kronor.

När personal- och organisationsutskottet, pou, skulle ta upp frågan om nästa års sommarjobb seglade dock ett mörkt moln upp över sammanträdesbordet. AMS har nämligen aviserat att bidragen för feriejobb troligen ska tas bort för nästa år.

Med den osäkerheten i tanke kunde inte pou besluta om att ordna sommarjobb åt alla de 80 ungdomar som går ut nian nästa år, samt för en del i årskurs åtta, som kommun-styrelsens arbetsutskott beslutat redan i somras.

I stället beslutade pou att samhällsbyggnadskontoret får i uppdrag att utreda hur det skulle kunna finansieras, och att pou senare fattar ett nytt beslut om hur det ska bli med sommarjobben för ungdomarna.

Peter Egardt, ny ordförande i pou, tycker att det vore mycket tråkigt om kommunen inte skulle kunna ge skolungdomarna sommarjobb.

- Vår ambition är att lösa det, men det är tveksamt om vi lyckas få fram de 300 000 kronor som behövs. Vi hoppas dock att utredarna kommer på en lösning så att vi kan ta ett nytt beslut den 26 februari, säger Peter Egardt.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons