Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommargården viktig inte bara för församlingen

Annons

Blinka och du missar den. Sådan är infarten till Harnäsgården, Ludvika Frikyrkoförsamlings sommarhem.

Fridfullt dold utmed Smedjebacksvägen leder den svängda grusvägen till den röda envåningsbyggnaden vid Hillens strand. Gungor, volleybollnät och en gräsplan med fotbollsmål skvallrar om familjedagar. Klockstapeln om att det är kyrkans domäner.

- Harnäsgården betyder massor, förklarar Jan Åberg, pastor i Högberskyrkan. Folk som annnars inte har någon kontakt med kyrkan söker sig hit. Och det är kanske lättare att slinka in på gudstjänst här än i Högbergskyrkan.

I princip stänger Högbergskyrkan helt under sommaren och verksamheten med gudstjänster och allt flyttar ut till sommargården. Fyra dagar i veckan har man verksamhet på Harnäsgården. Gudstjänsterna, "öppen gård" då man till exempel kan grilla korv eller spela fotboll, programkvällarna med musik och föredrag och så pensionärsträffarna.

Denna tisdag är det som vanligt pensionärsträff. Programmet går under rubriken "Tacka katten för det", en överskrift hämtad ifrån kåsören Herman Lindqvists bok. Karin Eriksson högläser ur Herman Lindqvists verk, medan Margit Lundberg, Mona Touray och Ingrid Andersson står för musiken.

- Det är alltid roligt när folk kommer hit. Och man behöver inte vara med i församlingen för att få komma, försäkrar Jan Åberg, som uppmuntrar folk att ta del av Harnäsgården, även de dagar ingen verksamhet är planerad.

- Åk hit och bada. Ta med en boll och spela volleyboll.

MICHAELA BERG

Mer läsning

Annons