Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarfester i centrum

Annons

I somras mätte miljökontoret ljudnivån i samband med den så kallade Borlängefesten. Resultatet visade att ljudnivån låg klart över det rekommenderade maxvärdet som är 100 decibel.

Miljökontoret mätte mitt i publikhavet.

- Över 100 decibel i medelvärde, det är inte bra, konstaterar Rune Andersson, miljökontoret.

Boende i Dagnyhusen klagar på buller - och befarar att kommande sommar vållar samma störningar som tidigare. De tre bostadsrättsföreningarna i Dagnyhusen agerar gemensamt, och har flera gånger varit i kontakt med kommunen:

- Vi blir störda av buller från evenemang och krogar under sommarperioden. Även tågtrafiken upplevs som mycket störande, framhåller Ann-Marie Andersson, Torkel Amundsson och Tore Johansson, ordförande i de tre föreningarna.

Miljökontorets Rune Andersson säger att kommunen inför sommaren ska ha kontakt med arrangörer för att diskutera ljudet i centrum. Kontakter ska även tas med Dagny.

- Så får vi se hur vi kan gå vidare.

Över 100 decibel i medelvärde är inte bra:

- Man kan få tinnitus, konstaterar Rune Andersson och säger att risken är uppenbar för hörselskador med så höga ljudnivåer.

Tinnitus är ett ökande problem. Han säger att risken finns för bestående skador. Miljökontoret har inte möjlighet att hålla kontroll på alla konserter och arrangemang, Andersson menar att arrangörerna själva måste hålla koll. Sådana krav kommer inför sommaren.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons