Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens sista sill serverad

Annons

När man kommer in på gammelgården ser man röken redan på långt håll. Fast själva sillen doftar inte förrän man kommer riktigt nära.

Att sillkvällarna i Svärdsjö är en tradition råder det inga tvivel om. Även om programmet i övrigt kan ändras, så finns sillen kvar.

- Om något känns lite mättat kan vi ändra på det. Fast man får aldrig tappa ursprunget, säger Inga A-Son Murmester.

Hon är en av 50 som arbetar ideellt för att kvällarna ska bli av. Det brukar vanligtvis vara fyra varje sommar, men i år har man minskat till tre.

Så kvällens sill är alltså den sista. Fast Ingrid Hellbom och Gunilla Smedh som står och lägger in sillarna i halster verkar inte så ledsna för det.

- Det blir väl en sommar nästa år igen får vi hoppas, säger Gunilla.

Det är första gången i år som hon hjälper till. Och sillkvällarna verkar engagera många i Svärdsjö.

- Sillen har dessutom varit väldigt fin i år, säger Ingrid Hellbom.

Hon berättar att man vanligtvis brukar få slänga lite åt korna men det har man inte behövt göra den här sommaren.

En bit bortom köket sitter Thomas Gütlevi från Tyskland och äter sill. Han och hans familj har kommit till Svärdsjötrakten för att de vill upptäcka de svenska traditionerna. Och han ville gärna prova på att äta glödstekt sill.

- Fast det är väldigt väldigt salt. Jag tycker inte om det, men nu har jag ätit det i alla fall, säger han.

Och så undrar han om det är så att alla verkligen äter sillen.

Så är det nog. För kön till sillen är lång och biljetterna har en rykande åtgång.

- Ska det vara en eller två? undrar Tullie Norell när en kund kommer.

Hon har varit med på sillkvällarna ända sedan början och hon minns när man fick åka till norska gränsen och köpa sillen eftersom den inte fanns att få tag på i Sverige.

EMELIE SMEDSLUND

Mer läsning

Annons