Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens sista föreställning

Annons

Kvällens föreställning av "Där älvarna samman flyta" är den sista för året och den sista som genomförs under Gunilla Wennbergs ledning.

- Jag är glad över att ha fått leda den här fantastiska ensemblen, men känner vemod över att det med stor sannolikhet är sista gången jag får jobba med alla de här begåvade människorna, säger hon.

Gunilla har skrivit det verklighetsbaserade spelet och regisserat samtliga uppsättningar.

Inför den här uppsättningen har hon samlat många av "sina" talanger och skådespelare. Flera av dem som utbildar sig till skådespelare och andra konstnärliga yrken har ägnat en del av sommaren åt att jobba ideellt för Gagnefs Amatörteaterförening.

- Det är en fröjd att se och höra hur de har utvecklats och på nära håll uppleva hur de utvecklar spelet. De har tolkat rollerna utifrån sina erfarenheter och i en del fall gett replikerna och rollerna nya djup, konstaterar Gunilla, som också är fylld av beundran för sin medregissör Sara Isaksson:

- Hon var bara fyra år när hon debuterade i ett av mina spel. Nu står hon vid min sida och bidrar med både skolning och fräscha idéer.

Trots skiftande väder har föreställningarna lockat stor publik. Hela teatergänget, som består av en ensemble om 21 personer från sex år (Hilma Jäldå och Minja Sandlin) och uppåt samt 15 personer bakom och framför scenen, har fått del av publikens beröm och spontant positiva reaktioner.

En olyckshändelse bidrog till att svetsa samman och locka fram det absolut bästa hos alla i teatergruppen.

- Andra spelkvällen halkade Ronny Andersson när hans rollfigur soldat Fix skulle dränka sig i älven. Han skadade sig så att han inte kunde fortsätta spela Fix och drängen Erik. Jag lyckades få tag på Mattias Lech och Mattias Johansson, som med en halv dags varsel läste in rollerna. Och hela ensemblen åkte till Ängsholn för att ge dem möjlighet att på scenen komma in i rollerna, berättar Gunilla.

Inför nästa sommar planerar hon att sätta upp spelet "Tid att skörda" och slår fast att kvällens "älvspel" är det sista med henne som regissör.

- Därför är jag mycket glad över de medverkandes insatser och över responsen från publiken. Men jag känner också ett visst vemod, främst över att jag inser att det av praktiska skäl inte är möjligt att i framtiden samla den här suveräna ensemblen för andra föreställningar, förklarar hon och tillägger att i år har regissörsjobbet varit som en dröm.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons