Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens bilvecka ska vara fri från bus

Annons

Under fjolårets Classic Car Week var det många ortsbor och besökare som stördes av buslivet på riksvägen - då främst under cruisingdagen, kvällar och nätter. Många bilar krypkörde på riksvägen, gjorde så kallade "burn outs" och skapade på så sätt långa oframkomliga köer genom samhället. Utöver det var fylleriet utbrett i riksvägsområdet mellan bensinstationerna.

- Vi sade redan då att polisen måste slå till mycket hårdare och snabbare för att stävja problemen. Problemet har aldrig varit våra besökare och våra evenemang. Det är den så kallade svansen som skapar problem. De som var fulla, skräniga eller inte hade tillräckligt fina bilar för att bli insläppta i cruisingslingan skapade dessa problem, på bland annat riksvägen, säger Roland Pettersson.

Till årets arrangemang planerar polisen att sätta in större resurser och fler så kallade ordningsaktörer.

- Det handlar om aktörer som trafikpolisen, länsstyrelsen och polispatruller från såväl Falun som Mora. Vi vill helt enkelt ha en bredare organisation kring ordningen under Classic Car Week, säger stationsinspektör Jonas Holfve.

På torsdagen träffade polisledningen de lokala poliserna för att diskutera sommarens planering. Polisen i Rättvik äskade de önskvärda resurserna inför sommarens arrangemang.

- Jag tror att detta blir bra. Vi har träffat polisledningen en gång och ska göra det igen den 30 mars. Redan i fjol hade vi dagliga gemensamma kvällsmöten under själva bilveckan, med kommunen, polisen, brandkåren och fritidsenheten. Allt för att stävja oordning som exempelvis vildcamping och fylleri. Det fungerade bra.

- Nu utökar vi samarbetet. Vi vill till exempel införa även ett dagligt eftermiddagsmöte, så att vi kan vidareförmedla de rykten om busliv vi snappar upp inför kvällarna under Classic Car Week, säger Roland Pettersson.

Classic Car Week är ett av de största arrangemangen i länet. Under bilveckan tar Rättvik, med en omkrets av två mil, emot 25 000 extra övernattande personer. I samma område bor det 8 000 människor.

- Till våra olika arrangemang under veckan kommer totalt 300 000 besökare. Allt genomförs med god ordning. Det viktiga är att snabbt sätta stopp för det busliv som har ploppat upp kring evenemanget. Med den planering som vi nu har inlett med polisen tror jag att årets Classic Car Week blir riktigt bra, säger Roland Pettersson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons