Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommar med badrekord

Annons

I går var det full fart på båda utebaden.

- Kul ställe och varmt vatten, säger Emelie Granström, elva år, som plaskar omkring i Slättabadet tillsammans med kompisen Maria Borgh.

För dessa två tjejer från Borlänge var det premiärbad i Slätta.

- Min mamma hade fått tips från en jobbarkompis om Slättabadet, så det var därför vi åkte hit. Annars har vi badat i sjöar i Borlänge under sommaren. Det här var riktigt roligt, berättar Maria.

Lugnet öppnade för säsongen den 24 maj. Då slog strejken till i Falun.

- Men vi behövde bara ha utebadet stängt två dagar innan strejken tog slut, berättar Agneta Spjuth, chef för campingen, receptionen och badet vid Lugnet.

- Juli har varit en mycket bra månad för oss. Juni var lite sämre. Men vi ligger ungefär på samma nivå som fjolårets rekordsommar, då vi hade runt 50 000 besökare till utebadet. Campingen har också gått mycket bra, med många utländska gäster. Många av campinggästerna passar också på att bada.

Utebadet i Lugnet planeras vara öppet till 27 augusti.

- Men blir det fint väder kan det bli öppet en eller två veckor till, säger Spjuth.

Badet i Slätta kunde trots strejken ha öppet som vanligt för allmänheten.

- Det var bara tre av de 15 som jobbar här som var uttagna i strejk. Däremot tvingades vi ställa in en del simundervisning för skolan. Men det kör vi i kapp i höst, säger Mats Österlund, chef för Slättabadet.

Efter en dålig månad i juni blev juli riktigt bra.

- En kanonmånad, bättre än i fjol. Vi är på väg att komma i kapp fjolårets siffror. Får vi bra väder i augusti kan det mycket väl bli rekord i år.

Årssnittet i Slätta ligger på

30 000-35 000 besökare från slutet av maj till sista augusti.

- Vi har haft toppdagar när det varit 1 000 personer här. Det är mycket på så liten vattenyta. Vi har ju bara en 25-metersbassäng. Som tur är har vi andra aktiviteter, som gör att folket sprids ut, säger Österlund.

Klättervägg, hoppborg, beach-volleybana och skatebordområde hör nämligen till utebadet.

Trots populariteten finns det inga direkta planer på att bygga ut bassängen i Slätta. Snarare är det så att bassängen ständigt är hotad. Trots att den faktiskt ger en liten vinst.

- Det är nog en av få sådana här friluftsbad som ger en vinst för kommunen. Men då ska man komma i håg att Kopparstaden står för maskineriet, så vi har inte så stora kostnader, säger Österlund.

Mer läsning

Annons