Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Somalia stoppar al-Jazira

Annons

Somaliska myndigheter har beordrat tv-kanalen al-Jazira att sluta sända. Tv-bolaget visade ett brev som sades komma från ett somaliskt säkerhetsorgan som uppmanade al-Jazira att omedelbart upphöra med sin verksamhet.

I brevet fanns ingen förklaring till åtgärden.

Det fanns inte heller omedelbart några kommentarer från somaliska myndigheter.

I ett uttalande försäkrade chefen Wadah Khanfar att al-Jazira följer spelreglerna för fri press och försvarar tittarnas rätt att få veta vad som händer i världen med opartiskhet och integritet. Samtidigt uttryckte han besvikelse över beslutet att stänga tv-kanalens kontor.

Tillsammans med tre andra tv-kanaler stängdes al-Jazira av myndigheterna i januari sedan undantagslagar införts i samband med att regeringen med hjälp av etiopisk militär inledde en offensiv för att driva bort islamisterna från huvudstaden.

En FN-expert på mänskliga rättigheter fördömde förra månaden det som han kallade hot mot pressfriheten i Somalia med hänvisning till gripandet av tre journalister i utbrytarenklaven Somaliland och stängningen av tv-kanalerna.

Regeringsföreträdare anklagade tv-kanalerna, däribland de två största oberoende lokala, för partiskhet under kriget och för att piska upp stämningarna genom att sända obekräftade uppgifter. Samtliga mediebolag tillbakavisade anklagelserna.

På torsdagen förekom åter strider mellan de etiopiska styrkorna och den islamistiska stadsgerillan i Mogadishu. Etiopiska stridsvagnar utposterade för att skydda den somaliska interimsregeringen öppnade eld på morgonen.

I flera dygn har det tidigare försvarsdepartementet i Mogadishu, som nu används som kasern av etiopierna, utsatts för beskjutning. I onsdags dödades minst 16 personer, sex av dem etiopiska soldater.

Den somaliska regeringen hävdade att terrornätverket al-Qaida har utsett Aden Hashi Ayro till sin nye ledare i Mogadishu. Ayro sägs vara i 30-årsåldern och utbildad i Afghanistan. Enligt biträdande försvarsministern Salad Ali Jelle leder han nu Shabab, islamisternas fruktade militära gren.

TT

Mer läsning

Annons