Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som vanligt - men för sista gången

Annons

- Jag känner att jag orkar den här perioden, men man ska inte sitta på den här posten för länge.

Gunnar Magnusson blev kommunalråd i september 1997. Tidigare på året hade företrädaren Birger Stövling avlidit och partiet hade svårt att få fram ett nytt kommunalråd.

- Någon måste ta ansvaret och jag ställde upp för att känna mig för fram till valet 1998, berättar Gunnar.

Han tyckte att det var en både spännande och kul uppgift. Gunnar fick sitta kvar efter förra valet och efter söndagens val fortsätter han alltså en period till.

- Senaste året har jag känt efter och jag tror att jag ska orka en period till, men sedan ska det in nya och yngre människor.

Socialdemokraterna och vänstern är i majoritet i kommunfullmäktige men de har inte haft något organiserat samarbete. Med socialdemokraternas bistånd fick centern vice ordförandeposterna efter förra valet, hur det blir nu vet ingen ännu. Gunnar Magnusson ska diskutera med företrädare för de andra partierna.

- Principen att oppositionen ska tillsätta platserna som vice ordförande gäller fortfarande.

- Jag vill noga påpeka att vi inte samverkat med någon under den gångna perioden, säger Magnusson.

Vad vill Magnusson göra under de kommande åren? Ja, en sak är nog säker. Även om han inte skulle vilja det så får han brottas med hotande budgetunderskott. Nu ser det ut att bli bortåt tio miljoner kr minus i bokslutet.

- Kommunstyrelsen ska spara 3,5 miljoner kronor, sedan får vi ser hur det går för de andra nämnderna.

Gunnar framhåller att han självklart ska ha en fortsatt bra dialog med näringslivet.

- Det är en kärnfråga, likaväl som vård, skola och omsorg.

En fråga som berör näringslivet är tillgången på industrilokaler. Det är smått om sådana. Tidigare planer på ett kommunalt bygge skrinlades då lokalerna skulle bli för dyra. Nu diskuterar ändå företrädare för kommunen och näringslivet möjlighetet att bygga ett industrihus.

Magnusson räknar med att det ska gå att spara pengar på drift och underhåll av lokaler om kommunen kan göra sig av med en del byggnader. Västra skolan ska rivas är det tänkt och det hus som nu disponeras av kultur- och musikskolan kan också komma att avvecklas från den kommunala verksamheten. Det kan också bli så att någon skolbyggnad i Järna tas bort ur verksamheten.

Barn- och utbildningsnämnden gör tillsammans med tekniska nämnden en utredning om det framtida lokalbehovet och den utredningen vill Magnusson snart ha på sitt bord.

Nu är uppsnyggningen av Vansbro centrum klar och då blir det en fortsättning i de andra kommundelarna.

Järna står närmast på tur. Där har de redan börjat titta på möjligheten att skilja cyklister och gående från bilisterna.

- Skolbarnen ska få säkrare vägar.

Höga kostnader för sjukskrivningar har diskuterats i valrörelsen, men mest på riksplanet. I Vansbro finns redan ett friskskrivningsprojekt som drivs vidare.

- Det har varit positivt hittills, säger Gunnar Magnusson.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons