Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som uppfinnare kan man få hjälp

Annons

Kanske är du en av dem som har kommit på den där klockrena uppfinningen som lätt kommer att revolutionera marknaden och sälja som smör.

Om den bara kom ut på marknaden vill säga?

Att veta hur man kan gå vidare och utveckla sina idéer kan vara svårt, men av Innovation Dalarna kan du få både råd och hjälp. Innovation Dalarna är en verksamhet inom Almi som hjälper uppfinnare med goda råd, kontakter och till viss del med den första finansieringen.

De har tre rådgivare i Dalarna; Falun, Mora och Vansbro. Att få hjälp kostar ingenting, och eftersom rådgivarna arbetar under sekretess behöver du inte oroa dig för att din idé ska läcka ut.

- Vi lyssnar på alla som kommer till oss. Det är bra om man kontaktar en rådgivare så tidigt som möjligt, så att man kan få hjälp med att undersöka om idén verkligen är ny, berättar Jörgen Steen, projektledare för Innovation Dalarna.

Något man däremot inte ska göra för tidigt är att visa sin uppfinning offentligt. Då kan någon annan kan hinna före ut på marknaden. Man bör i ett tidigt stadium tänka igenom vem som kan tänkas behöva produkten och om det finns någon marknad för idén.

- Många kommer med ny intressant teknik, men det viktigaste är att det finns en marknad. Nästan alla tekniska problem går att lösa på något sätt, menar Jörgen.

Har man någon chans att tjäna pengar på sin uppfinning?

- Ja, men det krävs att man lägger ner lite jobb. Det lättaste för den som är ung och inte har så stora resurser är att sälja idén. Vi försöker hjälpa till med att hitta sådana kontakter.

MALIN RINGSBY

Mer läsning

Annons