Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som hämtad ur Buster

Annons

Först hamnade nyheten på Brages hemsida, sedan - på en presskonferens i Brages snygga klubbhus i förrgår - beklagade ordföranden Peter Evertsson att den av misstag kommit ut för snabbt.

Men det var ändå vad man i våra kretsar brukar kalla en bomb:

Veteranen Göran Bergort, 36-årig banktjänsteman, tar över tränarjobbet efter Bernt Ljung.

Bakgrunden till avgången vet du redan: han och assisterande tränaren Janne Ferner kände att de hade kört fast, att glädjen i takt med bakslagen försvunnit och hela den prylen som man brukar prata om när spelet är förlorat.

Bernt Ljungs beslut var riktigt - och logiskt.

Men Peter Evertsson ville att han skulle stanna:

- Styrelsen jobbade för det.

I mina öron är det en trovärdig efterhandskonstruktion.

Jag är övertygad om att Super-ettanjumbon Brage sparkat Ljung om matchen mot Assyriska hemma i morgon och bortamötet med Friska Viljor nästa söndag slutat med förlust eller färre än fyra poäng.

Trycket, såväl internt som externt, hade blivit för stort och ohanterligt.

Presskonferenser är för det mesta ganska intetsägande och har för vana att föda långa konstpauser, så mitt i en sån där pinsam tystnad i torsdags tittade jag på Göran Bergort och han såg... lugn ut.

Han talade om att han blev överraskad över Ljungs beslut, att han blev förvånad över att spelarna gav honom fullt förtroende och att styrelsen stod bakom honom.

Jag förstår honom. Men fanns det en spelare som skulle ta över som tränare, var det Göran Bergort.

Han ska nu - med tipselittränaren Janne Mian som assisterande - leda samma spelare som han till för ett par dagar sen var lagkompis med.

Den situationen skulle i alla fall få mig att darra ur brallorna.

Göran Bergort har inga tränarmeriter, men han har gått ett par kurser. Som alla vet är skillnaden mellan teori och praktik milsvid, det har de som har sett mig spela fotboll förstått för länge sen.

Men nu är Göran Bergort Mister Big i krislaget Brage.

Mumla inte om att han är en lågbudgetlösning, han är en lågbudgetlösning. Han ser förmodligen sig själv som en sån.

På måndag kan Bergort vara borta från ledarbänken. Någon "långsiktig lösning" finns inte, enligt ordföranden Peter Evertsson, för avgången ger inga friska pengar till klubben, som vill få till stånd en "human lösning" med tvåårskontrakterade Ljung. En rekrytering utifrån är alltså bara att glömma.

Så möjligen stannar hälseneskadade Göran Bergort, slitvargen på mittfältet, som tränare säsongen ut.

Eller också tar gamle Roger Lundin över.

Brage, som underpresterat och bara vunnit tre av sina 21 matcher, kan faktiskt börja ta poäng, så vi kan väl nöja oss med att säga att Göran Bergort, oavsett hur det går för honom i sin nya roll, har ett grönvitt hjärta som klapp-klapp-klappar i hyperfart.

o o o

Såna som Göran Bergort behöver man förresten inte gå till Domnarvsvallen för att se. Hans typ finns i serietidningen Buster, där outsidern för det mesta blir hjälte.

Sen är han, säger kvinnliga bekanta, väldigt söt med sitt kant-runda ansikte och busigt långa hår.

Lite av en svärmorsdröm, skulle jag tro.

Man måste bara tycka om honom.

Fast det vågade jag inte säga till honom när vi träffades. Av nån anledning säger män sällan snälla saker till varandra.

Det kommer Göran Bergort säkert underfund med - om han inte redan har gjort det.

För krisen är på intet sätt borta.

Den leker bara kurragömma.

Mer läsning

Annons