Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Som att lägga ner ett storföretag i länet"

Annons

I dag arrangeras en stor järnvägskonferens i Borlänge. En av dem som kommer att medverka är Gunnar Sköndahl, som till vardags arbetar som personaldirektör vid Stockholms läns landsting.

Men han bor i Falun, och i snitt pendlar han fyra dagar i veckan mellan Dalarna och Stockholm.

- Jag har i dag 32 minuter längre restid för en enkelresa än för sex år sedan. Då jämför jag den snabbaste förbindelsen. Detta samtidigt som andra orter fått snabbare förbindelser mot Stockholm.

- Skulle vi ha samma hastighet på tågen som man har från Gävle, Västerås, Örebro eller Linköping skulle restiden från Falun till Stockholm kunna minska med bortemot en timme.

Han menar att detta är ett problem som kan slå mycket hårt mot Dalarna.

- Förutom alla som åker till Stockholm på affärsmöten över dagen och på sin fritid, så är det flera hundra som vecka efter vecka pendlar till jobb i Stockholm.

- Jag uppskattar att det åtminstone är 300 personer, personer som ofta är välbetalda. Därmed kanske de motsvarar 500 med normalinkomster. Det är alltså en rätt stor industri det handlar om för Dalarnas del.

Om restiderna inte blir bättre menar han att andra län blir mycket mer attraktiva för pendlare att bosätta sig i.

- Många av dem som pendlar har valt att flytta från Stockholm för att det är dyrt och komplicerat att bo där. Eller att de är härifrån och fått ett bra jobb i Stockholm, men vill bo kvar. Men risken finns att många kommer att välja bort Dalarna när man gör ett strategiskt val om var man ska bosätta sig. Här konkurrerar Dalarna med städer som exempelvis Gävle, Karlstad, Västerås, Örebro, Linköping och Norrköping.

Han pekar också på att dessa haft en befolkningstillväxt.

- Det har inte Falun/Borlänge haft på samma sätt.

Det enda positiva som Sköndahl har att säga om utvecklingen av tågtrafiken är att antalet avgångar fortfarande är tillfredsställande.

Men att det stora problemet är att Dalarna, i restid räknat, flyttats längre och längre från Stockholm.

- Fortsätter den här utvecklingen ligger Dalarna snart norr om Sundsvall.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons