Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solveig tog Ludvika med storm

Annons

Kvinnors hälsa genom livet. Det är rubriken på Solveig Ternströms turné genom landet. Och att det var kvinnornas afton i går kväll rådde det ingen tvekan om.

En och annan man fanns dock i lokalen, nyfikna och lite förskräckta över den kvinnokraft som en av landets populäraste skådespelerskor bjöd på.

Numera har hon även stegat in i politiken, som förstanamn på centerns riksdagslista i Stockholms stad. Hur Solveig Ternström roll som politiker kommer att gestalta sig står skrivet i stjärnorna.

Den här kvällen visade hon i alla fall att hon inte har några problem att fängsla sin publik, oavsett om det är från Dramatens scen, i tv-pjäser som Svenska Hjärtan - eller i verkligheten.

De äldres och de dementas situation är hon lika beredd att kämpa för liksom för kvinnornas liv och hälsa. Hon är också en av grundarna till den mycket namnkunniga 1,6 miljonerklubben som grundades av Alexandra Charles 1998 - en klubb för kvinnor som fyllt 50 och som i dagsläget har 20000 medlemmar.

Solveig Ternströms bjuder frikostigt på sig själv. Hon berättar att hon har sina rötter i Värmland, väster om Klarälven - den humoristiska halvan av landskapet.

Hon tog studenten i Arvika, men blev inte lärare som hennes pappa ville. Hon blev skådespelerska.

På Dramatens scenskola lärde hon sig att lyda.

Men så småningom fyllde hon 50.

- Det är en glädjechock för en kvinna, fast det förstår inte du Lennart, säger hon och riktar sig till en av männen i lokalen.

- Man blir så stark, ... och så svettig. Man duschar och svettas, mitt i natten svettas man. Men man är så jävla stark, och känner hur olydnaden pirrar i kroppen.

Publiken kiknar av skratt. Det fick den göra många gånger den här kvällen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons