Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solvarbo bystuga firade 30 år

Annons

Solvarbo bystuga invigdes den 9 april 1974. I lördags var det dags för 30-års jubileum med fest i bystugan.

På plats bland den stora skaran bybor fanns tolv hedersgäster, de kvarvarande i de tio familjer som ordnade grundplåten till bystugan.

Det var 1969 som Axel Sander fick reda på att Knapptjänsbaracken söder om Norn var till salu.

Tio familjer gick ihop och köpte baracken. Den monterades ned och fraktades till Solvarbo och blev grunden till bystugan.

Det var sedan stora insatser både ekonomiskt och genom ideellt arbete av många bybor som bidrog till att förverkliga bystugan. Folk jobbade när de fick tid till det och bygget tog sin tid. 1972 var taket på plats och sedan dröjde det fram till 9 april 1974 innan stugan var klar för invigning.

Bystugan har varit och är en viktig samlingspunkt i byn. Ett önskemål är att kunna bygga ett kök i stugans övre plan.

Ett inslag i jubileumfirandet var en specialskriven jubileumssång med text och musik av Lena Jansson, som även framförde sången ackompanjerad av Marit Ähdel Franzén. Kristina Hammarström spelade trumpet.

Kvällen i övrigt bjöd på mat och underhållning av bland andra Ravinorkestern, folk från byn som plockade fram sina instrument för en tid sedan till ett arrangemang ingående i Gustafsdagarna och som nu gjorde ett nytt framträdande.

Bystugeföreningen i samarbete med Gustafs IK arrangerar varje år Solvarbo marknad och får genom marknaden in pengar som är viktigt för skötsel och underhåll av bystugan.

Nu laddar föreningen för årets marknad som arrangeras den 26 september.

Fotnot: De tio familjerna som köpte baracken var Anna-Lisa och Karl-Gustav Fransson, Sonja och Gösta Bäckehag, Elsie och Erik Persson, Anna och Alrik Erlandsson, Ester och Karl Thoor, Ruth och Birger Andrén, Maja och Gunnar Erlandsson, Alice och Axel Sander, Anna och Erik Bodin, Ingrid och Gösta Hanspers.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons