Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solrosor av rekordformat

Annons

u Det har varit en fantastisk sommar för de flesta växter, bärbuskar och fruktträd.

Inte minst för solrosorna.

Det kan familjen Matsson på Lustikullvägen 2 skriva under på.

- Vanligen brukar solrosorna bli ett par meter höga. I år har vi en som mäter 3,50 meter, en på 3,75, en på fyra meter och en som är hela 4,25 hög, berättar Barbro, 73, och Stig Matsson, 75.

De praktfulla blommorna växer i gammal kompostjord i kanten av trädgårdslandet. Men det har inte "fuskats" så att fröna satts intill en södervägg utan de här exemplaren växer verkligen i det fria.

- En del av fröna har fåglarna bidragit med, en del har min fru planterat, berättar Stig Matsson.

Eftersom blommorna finns ute i trädgården har det inte varit det lättaste att mäta längden på dem. Matssons har fått använda sig av en lång stör där man märkt ut olika längder. Ett vitt märke markerar 4,25 meter och dit når den längsta av blommorna.

- Men nu kommer de nog inte att bli så mycket längre. Solrosorna har börjat nicka och ska till att slå ut. När de väl börjar blomma slutar de att växa, konstaterar Stig Matsson.

Nu är det inte bara solrosorna i den Matssonska trädgården som tänkt ut att de skulle slå någon slags rekord i år. Äppelträden dignar av frukt, familjen har kunnat glädja sig åt massor av vinbär och hallon, balsaminerna med rödaktiga blommor har vuxit sig imponerande höga.

För att inte tala om jordärtskockorna. Här används rötterna för att tillreda goda soppor, undervisar Barbro, men det är inte många som får uppleva att jordärtskockorna blommar. Men i en del av trädgården lyser det gult av denna växts (?) blommor.

Stig Matsson är sedan många år aktiv i bopartiet. De rekordhöga solrosorna kanske kan ses som ett gott omen inför kommunalvalet om drygt en vecka?

- Ha, ha...kanske det.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons