Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solrosen som ger stöd

Annons

Ludvigson menar att RSMH, Riksförbundet för mental och social hälsa, Nedansiljan i Leksand- Rättvik är väl värd att stötta.

- De gör ett bra arbete med den här gruppen av människor. De är ett bra komplement till kommunens insatser för psykiskt funktionshindrade.

Kommunen stöttar därmed RSMH Nedansiljan med hyran 36 000 kronor och viss del av Kerstin Danielssons lönekostnad.

Som en av landets 144 föreningar kämpar man vidare i Leksand-Rättvik för att ge dem som drabbats av psykisk och social ohälsa en chans i livet.

RSMH Nedansiljans 60-tal medlemmar är bara en liten del av alla i Leksand-Rättvik som skulle behöva mänsklig värme och kamratstöd.

Mörkertalet är stort. Många kommunmedborgare mår på ett eller annat sätt dåligt och har på egen hand svårt att få fason på livet.

Föreningens kamratstöd handlar om att bryta isoleringen och vända ett passivt leverne till ett mera aktivt. Något som i slutänden förhoppningsvis stärker självkänslan.

RSMH håller numera till en trappa ned i Misssionskyrkans lokaler. Solrosen var namnet, och varje onsdag samlas åtminstone 10-20 personer runt borden i de ljusa lokalerna för att avnjuta sopplunchen.

Kerstin Danielsson och Kerstin Alderberg håller öppet alla eftermiddagar måndag-fredag.

Det bjuds även på en hel del aktiviteter alltifrån resor, träffar med andra RSMH-föreningar, utflykter och studiebesök.

- Alla kan komma hit trots olika handikapp, säger Kerstin Danielsson.

- Man får växa och bidra med det man har, säger en av besökarna.

En stund med samtal med någon som har tid att lyssna är många gånger vad det handlar om. En stunds medmänsklig samvaro för många som upplever samhälle som nästan omänskligt.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons