Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solleröns kyrkbänkar togs bort olagligt

Annons

- Vi har bänkarna i säkert förvar och kommer att sätta tillbaka dem i kyrkan. När detta är gjort kommer vi att ansöka om att få ta bort dem igen, säger Mats Lafvas, ordförande i Sollerö församlings kyrkoråd.

Anledningen till att församlingen vill behålla den friyta som de borttagna bänkarna medger är att kyrkan behöver platser för handikappade.

- Vi har krav på oss att ordna den saken och den enda möjligheten som vi ser det är den yta nedanför predikstolen som öppnas om de aktuella bänkarna är borta, säger Lafvas.

Det förekommer rykten om att en av bänkarna sågats isär. Är det sant?

- Det finns ingen sanningshalt i det. Det måste bygga på ett missförstånd. De fyra bänkarna är självklart helt intakta, tillägger han.

Sedan de fyra kyrkbänkarna försvann, och kulturmiljöenheten uppmärksammats på att det skett utan lov, har en JO-anmälan lämnats mot länsantikvarien Tommy Nyberg. Enligt anmälaren hade Nyberg tagit alltför lätt på det inträffade, när han inte såg till att bänkarna flyttades tillbaka till kyrkan. Anmälaren hänvisade även till ett utlåtande från byggnadsantikvarie Martin Åhrén, Dalarnas museum, där denne konstaterat att kyrkorummet tagit allvarlig skada av det egenmäktiga ingreppet då bänkarna flyttats.

Nu har emellertid kulturmiljöenheten fastslagit att de fyra bänkarna ska ställas tillbaka i kyrkan och enhetschefen Ulf Löfvall säger att man nöjer sig med det. Några sanktioner mot församlingen är inte aktuella.

Är det då möjligt att ställa tillbaka bänkarna och sedan ansöka om att få flytta dem igen?

- Visst kan församlingen ansöka om en sådan åtgärd, men om den sedan beviljas är en annan sak. Det kan även tänkas att ett för församlingen positivt beslut medger att ett färre antal bänkar får flyttas, säger Ulf Löfvall.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons