Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soligt 100-årsfirande för Kyrkskolan

Annons

Mycket av det som hände på skolan under dagen hade en ton av gamla tiders skola. Givetvis spelade lärarna upp den outslitliga "Examen i Ruskaby skola", säkerligen lika gammal som Kyrkskolan vid det här laget, och såväl elever som lärare hade tagit fasta på uppmaningen att komma i tidstypiska kläder. Samtliga deltagare var också iklädda i stor portion hyfs och fason.

Det var säkerligen länge sen det bockades och negs i sådan omfattning vid den gamla skolan.

Lektionerna hade också en ton av den gamla Kyrkskolan. Helt tidstypisk var den numera obligatoriska skollunchen inställd. Det var, precis som förr, medhavd matsäck som gällde.

Glädjande många gamla elever och personal från skolan fanns på plats och veteraner som Tore Johansson (givetvis), Nils Dahlberg, Ingvar Wermé fanns till hands vid den förnämliga utställningen som arrangerats i matsalen.

Redan på torsdagskvällen kunde föräldrar och andra intresserade ta del av utställningen och skolledningen noterade glatt överraskad att 100-talet forna elever och andra tog den chansen.

Kommunens representanter, Britt-Marie Pettersson och Jan Grandin, övervakade det hela i strama poser och högtidsdräkt och kunde sätta pricken över i:t genom att gratulera med en fana.

Jubilaren själv markerade den stora dagen genom att lämna över 15 000 kronor till mellanstadiet elevråd, för införskaffande av lekredskap till skolgården, och lika mycket till högstadiets elever för utrustning i "mysrumet".

100-årsdagen på Kyrkskolan lär vara en dag att minnas för deltagarna och alla veteraner, av olika kategorier, som vi stötte ihop med var rörande ense: Kyrkskolan fyller 100 år alldeles för sällan...

BERTIL DANIELSSON FOTO: ANDERS ABRAHAMSSON

Mer läsning

Annons