Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solig Grangärde marknad lockade stor och liten

Annons

Anders Skoglund och hans sambo Ann-Sofi Hultgren har kommit till Grangärde marknad för att ha lite skoj. Treåriga dottern Emma åkte i en gungkarusell, och hon skrattade och såg glad ut.

- Vi är här för att titta på marknaden, och tycker att den är bra, säger Anders Skoglund, och flinar blygt.

Plötsligt spred sig en doft av hembakat bröd, och detta för att i ett stånd stod Antoinette Forsblom-Räms och bakade mjukkakor.

- Vi bakar mjukkakorna av vete, råg och brödkryddor. Man mår bra när man bakar, det talar liksom till en inuti. Det är en sysselsättning som alla kan göra, säger hon glatt.

Hon säljer dem varma med smör på, och många människor stannade till för att få sig en munsbit.

Det var både familjer och lite äldre besökare som hittade hit till marknaden på Sockenstugetorget i Grangärde i lördags. En del köpte någonting hemgjort och ätbart, andra träffade folk och talade om gamla minnen.

Bakom stånden stod fyra glada farbröder och språkade.

- Vi är gamla luringar må du tro, säger de. Vi är här för att spela på marknaden, men just nu har vi spelat klart och tar en paus. De heter Åke Parmby, speleman, kontrabas, Henry Persson, durspel, Tage Eriksson (spelar inget, språkar bara), och Sven Erik Reinoldsson.

Många av stånden innehåller hantverk från bygden. Det är tofflor, mattor, tyger och hemmålade skåp.

Birgitta Myringer har ett stånd med hemmålade skåp och pallar. Hon är också med i Grangärdebygdens intresseförening, och det är den föreningen som har ordnat hela marknaden.

- Det är väl jätteroligt att denna marknaden får vara kvar i bygden. Det är ju massor med folk i dag. De här skåpen målar jag med oljelasyrer, och jag blandar alla färgerna själv. Jag köper inga färdiga färger.

- Jag har alltid tyckt om att måla, men det var när jag flyttade hit från Stockholm som jag satte i gång på allvar, säger Birgitta Myringer.

År 1607 var den första gången som Grangärde marknad arrangerades.

MARJA ANDERSSON

Mer läsning

Annons