Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solgul punsch i solnedgång

Annons

Sedan över 20 år tillbaka arrangerar Runns segelsällskap ärtsoppe- och punschkvällar under sommarens inte alltför regniga torsdagskvällar. Och det är en kvällsaktivitet att rekommendera. En klar och ljummen sommarkväll på bryggan, när solens sista strålar spelar och lyser upp vattenytan, kan omvända vilken inbiten fastlandsbo som helst.

Just denna torsdag är ett gäng på runt tio personer samlade. En kubbmatch på gräsmattan för de som har lust och sedan en avslappnad timme med vacker sjöutsikt. Ärtsoppan värms över öppen eld. På bordet står senap, kryddor och punsch. Ett perfekt tillfälle att prova på skärgårdslivet, mitt i Dalarna.

Den lilla ön strax utanför Staberg har bryggor i alla vädersträck och tjänar som bas för seglingskurser under ett par sommarveckor varje år. Alla är välkomna att lägga till vid bryggorna, även om medlemmar har företräde om det skulle vara fullt.

Faktum är att Falun ligger vid en riktig skärgårdsjö. Många Falubor har båt och vistas på Runn under delar av sommaren. Men för flertalet andra är Dalarnas näst största, men klart ötätaste, sjö en outforskad del av närmiljön. Runn, med alla dess grund och öar, erbjuder utmanande segling där det gäller att ha koll på sjökortet. Man slipper förvisso de meterhöga vågorna, men det kan friska i även på inlandsvatten så att det fyller seglen till fullo.

För en del människor är närhet till hav och sjöar en livsnödvändighet, ett måste för att kunna må bra och trivas. För andra är sjöar och hav synonymt med ett och annat sommardopp, kanske en båttur med guide och en skål med räkor.

Oavsett vem man är så har alla ett personligt förhållande till sjöar och hav, ett förhållande som många landkrabbor i Falun skulle kunna utforska vidare.

DAVID AHLIN

Mer läsning

Annons