Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solgärdet strömlöst i timmar

Annons

För de 76 boende och personalen innebar strömavbrottet en obehaglig överraskning. Ventilationen, belysningen, larmen och all övrig elektrisk teknik i det stora huset slutade plötsligt att fungera.

- Vi fick snabbt lov att ringa in extrapersonal och de kommer att vara kvar under hela natten. Det gör vi för att säkra de boendes trygghet när inte ringsignalerna går att använda, meddelade enhetschefen Eva-Lis Åkergården-Stenman till tidningen vid 19.00-tiden.

Kvällsmålet fick lov att ersättas med krämer och andra livsmedel som inte behöver värmas. Ljuslyktor och ficklampor gjorde det möjligt att vistas och röra sig i de totalt mörklagda lokalerna. Det var aldrig aktuellt att evakuera.

De äldre på hemmet tog dock den speciella situationen med ro. Enligt uppgift från ledningen förekom inga som helst tendenser till oro eller panik.

- Jag vill berömma personalen. Alla har hjälptes åt och samarbetade bra. De har varit underbart duktiga hela tiden, säger Åkergården-Stenman.

Per-Erik Falk, driftledare på VB-elnät, bekräftar att orsaken var en havererad transformator i grannskapet. En ny dito fraktades upp från förrådet i Ludvika och installerades under kvällens lopp.

- Det är otroligt sällan som en transformator går sönder. Vi har ännu inga teorier om varför det blev så här men vi kommer att göra en felsökning i efterhand, lovar han.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons