Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen stoppade besökarna

Annons

Marita Ersson och Bettina Eriksson Bergknecht har i sommar arbetat på turistbyrån i Furudal. De upplever att de haft något färre besökare än förra året.

- Totalt sett verkar det ha varit fler turister här i Furudal, men vi har känt att det har varit färre besökare hos oss, säger de båda, som tror att det fina vädret lockat de flesta turisterna till badstränderna under sommaren.

Turistbyrån har haft öppet från 14 juni till 11 augusti. Både Marita och Bettina poängterar att turistbyrån är porten till kommunen för de som kommer in till Furudal från Hälsingland.

Oregruppen, som är en ideell förening, driver turistbyrån och själva fastigheten ägs av kommunen. Budgeten ligger på 65 000 kronor per år och det är en budget som Lennart Öhnell, ordförande i Oregruppen, gärna ser utökas. Det är kommunen som fastställer budgeten.

- Jag kommer att påpeka att vi vill ha öppet två veckor ytterligare, det har vi bra argument för, säger han.

Inför nästa säsong hoppas personalen kunna utöka deltidstjänsten till en tjänst på minst sjuttiofem procent, samt förlänga öppettiderna med två veckor. Öppettiderna skulle då sammanfalla med hockeyskolans säsong.

Vid turistbyrån förmedlas också rum, stugor och lägenheter. På de bäddar som förmedlas tar man sedan provision. För att klara sig under sommarsäsongen säljs också hantverksprodukter vid turistbyrån. Från utlandet kommer besökare från Tyskland, Norge, Holland och Frankrike. De populäraste besöksmålen i Orebygden är Ärteråsens fäbodar, Furudals Bruk och Norrboda Gammelstad.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons