Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen ger livslust

Annons

Det säger Cecilia Rastad, forskare på Centrum för klinisk forskning Dalarna, där just nu ett projekt pågår där man undersöker hur Dalarnas invånare påverkas av ljusbrist.

Ljuset har stor betydelse för vårt välmående. Får vi inte tillräckligt med ljus, blir vi nedstämda, trötta, orklösa, får sömnproblem. Det händer oftast under årets mörka månader. På senare tid har man uppmärksammat en typ av depression som har samband med den mörka årstiden; höst- eller vinterdepression (kallas även SAD- Seasonal Affective Disorder).

Ungefär 15 procent av Dalarnas befolkning lider av höst- eller vinterdepressioner, enligt Cecilia Rastad, som har arbetat med dessa frågor under de senaste sex åren och även drivit egen ljusterapibehandling.

- Vi är i ständigt behov av sol och ljus. Höst- och vinterdepressioner är vanligast, säger Cecilia Rastad. Det finns även de som mår sämst på sommaren, men de är betydligt färre.

Ljus och mörker påverkar och styr mycket i vår kropp. Till exempel vakenhet och vila. Brist på ljus är en kroppslig åkomma och har en hormonell påverkan, trots att symptomen är psykiska.

Ljuset gör oss pigga och ger oss energi genom att påverka vissa hormonella rytmer i kroppen. Ljuset minskar mängden av melatonin i vår kropp. Melatonin kallas även för sömnhormon eller nattens hormon och när dess halter ökar blir vi trötta och viljelösa. Det händer oftast på vintern.

Ljuset ökar halten av en annan viktig substans i vår kropp- serotonin, som styr vårt välbefinnande.

Det enklaste botemedlet mot höst- och vinterdepression är att gå ut och få ljus. På sommaren bör man vistas utomhus så mycket som möjligt, liksom under de ljusa timmarna på vintern.

Ljuset är en färskvara och kan inte lagras. Men om man får en period med mycket ljus, får man kroppens rytmer i balans och det kan få oss att må bättre även under hösten och vintern.

- Man märker att efter en sommar med mycket sol och ljus blir det alltid färre patienter på ljusbehandlingar, säger Cecilia Rastad.

Symtomen på att man har drabbats av ljusbrist är: nedstämdhet, trötthet, sömnsvårigheter, viljelöshet.

Dessa symtom kan ha med annat att göra, därför ska man först gå till en läkare och tala om sina problem. Läkaren bedömer om man lider av ljusbrist och i så fall får man remiss till ljusterapi.

Ljusterapi som behandling har visat sig effektiv. Man sitter i ett rum med mycket lampor, där allt är vitt.

I Falun har det hittills funnit endast ett privat ljusrum, men i höst ska landstinget göra i ordning ett rum på Falu lasarett. Om allt går som väntat är rummet klart redan den första oktober.

- Men vi behöver även mörker, fortsätter Cecilia Rastad. Sömnbehovet minskar under sommaren just för att vi får så mycket ljus och melatoninhalterna minskar. Har man svårt att sova på sommaren, ska man se till att det är mörkt och kallt i sovrummet. Fönstret ska helst stå öppet hela dagen.

Projektet på Centrum för klinisk forskning Dalarna är ett samarbete mellan ljusrummen på Sömnlab Avesta lasarett, akutenheten på Säter sjukhus, vårdcentralen i Gagnef och Ljusrum Falun. Man har skickat enkäter till cirka 3 000 slumpvis utvalda personer i dessa fem kommuner.

Resultaten kommer att presenteras i höst. En del av de som medverkat i undersökningen kommer att erbjuda ljusterapi. Därefter kommer man att utvärdera effekten av ljusterapi.

I början på nästa år kommer man även att gå till gymnasier och skolor för att undersöka förekomsten av höst- och vinterdepression hos ungdomar och barn.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons