Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soldi besökscentrum redo att ta emot

Annons

Enligt ordföranden i Sollerö Sockenhus ekonomiska förening, Johan Boström, finns det ekonomisk täckning för större delen av kostnaderna.

- Vi har fått låna vissa belopp. Det exakta läget kan jag kommentera först efter bokslutet.

Vissa besparingar har gjorts. Bland annat har inga inköp av stolar till bildspelsrummet genomförts.

- Det får vi arrangera provisoriskt. På det sättet sparar vi 60 000 kronor, säger Johan Boström

Besökscentrats kärna är Vikingamuseet med sina tusenåriga spår.

Under fredagen anlände de cirka 30 gamla exklusiva föremålen från Historiska museet som lånats in via Dalarnas Museum till blickfång i vikingamuseet.

Bland annat ett unikt svärd och andra gravfynd som tillsammans med avancerad ljus och ljudteknik kommer att ge besökaren en speciell upplevelse. Bara försäkringskostnaderna för de inlånade föremålen uppgår till 20 000 kronor per år, en summa som den ekonomiska föreningen finasierar i samråd med Dalarnas Museum.

Redan i entrén till till museidelen hörs ljudet av grävande i ett stenröse. Blicken i det annars mörka utrymmet faller på vita silhuetter i mörkret som utför grävandet. Sedan kan besökaren röra sig från monter till monter, som tänds upp när varje besökare närmar sig.

Anläggningens besöksidé utgår från en första anblick vid huvudentrén av ett satelitperspektiv över Sollerön, förmedlat i ett stort fotografi från rymdcentrat i Kiruna. Därefter stannar rundvandringen till i ett bildspelsrum, där fotografier av Staffan Björklund, skildrar Solleröns årstider. På andra sidan bildrummet finns en yttre utställningsdel.

Bland annat är det ett Visitor Centre, som via stora bilder och text från olika attraktioner på ön ska locka ut besökaren till skilda begivenheter.

I uställningsdelen ingår även en arkeologisk utställning om gravfältets historia och om de skrönor som gick i folkmun angående gäckande skatter ingen kom åt på gravfältet.

Det var på 1920-talet som utgrävningar visade på att många stenrösen på Sollerön gömde på vikingatida gravar. Om den upptäckten, de arkeologiska undersökningarna, vetenskapliga spekulationer och hypoteser, sagor och skrönor ger utställningen en allsidig bild.

Vid söndagens invigning som sker i både i museet och i Sollerö kyrka så håller Jan Raihle från Dalarnas invigningstalet och Kommunfullmäktiges ordförande i Mora, Bengt Jernhall, klipper invigningsbandet.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons