Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soldater stormade rebellfäste

Annons

Australiska soldater, uppbackade av helikoptrar, flyg och stridsvagnar, har stormat en rebell-ledares fäste i staden Same i Östtimor.

Invånare flydde från staden där major Alfredo Reinado befunnit sig under belägring i flera dagar, sade Julio Guterres, journalist på en lokal radiostation.

Reinado ledde en väpnad grupp utbrytare i april och maj 2006 när strider mellan olika delar av säkerhetsstyrkorna urartade i otyglat gängvåld. Men sedan förra söndagen har han befunnit sig under belägring tillsammans med 150 tungt beväpnade anhängare.

Guterres sade att det inte fanns någon omedelbar information om vad som nu hänt Reinado och hans mannar. Ingen tilläts att komma i närheten av den tidigare rebelledarens fäste.

Han tillade att många invånare flyr från staden på grund av skottlossningen, men gav inga ytterligare detaljer.

Journalister utifrån har förbjudits att komma in i Same som ligger 50 kilometer söder om huvudstaden Dili och är omringad av säkerhetsstyrkor.

Företrädare för Australien och FN i Dili fruktar att våld, kanske till och med inbördeskrig, ska flamma upp om australiska soldater dödar eller skadar rebelledaren.

Reinado fängslades för sin roll i oroligheterna som föregick att en australisk-ledd internationell stabiliserings-styrka (ISF) kallades in. Men han rymde från ett fängelse i Dili i augusti tillsammans med många andra.

Östtimors president Xanana Gusmao gav de internationella styrkorna grönt ljus för att tillfångata Reinado, efter att ha anklagat honom för att ha stulit vapen från poliser förra söndagen.

Reinado, utbildad i Australien och tidigare chef för Östtimors militärpolis, har varnat för att om något händer honom kommer "folket att resa sig upp i tusentals", enligt australiska medier.

TT

Mer läsning

Annons