Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soldater stormade deras färja

Annons

- Jag är fortfarande fullständigt chockad, berättar Johana i telefon till tidningen från Sopot i Polen, fem timmar efter ankomsten till Gdansk.

Hon uppger att efter nattens händelser så vågar hon inte åka båt tillbaka till Nynäshamn.

Johana, som ursprungligen kommer från Polen men bor i Mora med maken Tomas, skulle ned över sommaren och hälsa på sin mamma i Sopot. En kuststad vid Östersjön nära Gdansk.

- Vi lämnade Mora i onsdags med tåg och tog Polferries färja Silicia från Nynäshamn vid 17-tiden på på onsdagen.

Johana betecknar att färjan var extremt fylld med passagerare. Hon och barnen hade ingen hyttplats men en vänlig dam beredde plats i sin hytt åt familjen.

- Under onsdagskvällen märkte vi att många större grupper med människor var väldigt berusade. Jag bestämde mig för att ta med barnen till hytten relativt tidigt.

Vid sjutiden på morgonen väcktes Johana av sin kvinnliga hyttkamrat, som uppgav att en helikopter höll på att landa på båten för att evakuera skadade.

- Visserligen bodde vi inte på samma däcksplan som bråket hade ägt rum. Men när vi kom dit upp låg folk överallt på golvet. Vi fick höra att personal och vakter skadats efter bråk ombord, fortsätter Johana.

Hon fick först ingen klarhet i om det varit ett överfall ombord eller allmänt bråk. Väl framme i Gdansk dit båten anlände vid tolvtiden på torsdagen stormade tiotalet soldater och poliser ombord.

- Vi släpptes av efter kontroll i små grupper. Troligen hade det varit någon typ av huliganbråk ombord. Jag hörde att flera personer gripits. Men ingen kunde ge klara besked. Allt var väldigt obehagligt. Själv känner jag mig skakig och chockad. Barnen som är tio, åtta och fyra år har svårt att förstå vad som hänt.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons