Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solbränna blev mode på 1920-talet

Annons

I juli kan Ludvikabon räkna med att lapa sol per definition i omkring 245 timmar, såvida stegen inte styrs mot Mallorca. Där är värdet 330 och där blir man brun.

Det var först på 20-talet som det tack vare modeskaparen Coco Chanel blev mode att vara brun. Dessförinnan visade brännan bara att man var fattig och tvingades slita ute på åkern i hettan.

För utlandsbesökare eller jordbrukare kan det behövas solskydd.

- Den högsta solskyddsfaktor som kan köpas på apoteken i Ludvika har faktor 35, motsvarande ett par jeans, berättar Anita Helldén på apoteket.

Jeans eller kräm - bara att välja.

Problemet ligger i ögonlocken, eftersom huden där är så tunn att den lätt bränns. Lösningen kan vara att ha ögonen öppna, kanske täckta av ett par solglasögon.

Världens första solglasögon tillverkades av James Ayscough redan 1752. De var från början inte tilltänkta att skydda mot solen, utan skulle bara vara bättre glasögon.

På Centrum för klinisk forskning Dalarna påpekar man att sol är nyttigt även på andra sätt. Ljuset minskar nämligen mängden melatonin, sömnhormon, i kroppen. Vi blir alltså piggare av sol.

Tyvärr är ljus en färskvara och sommarens solning kan inte lagras till resten av året. Om vi däremot kunde lagra en femtontusendel av den solenergi som når jordytan från solen, skulle det räcka till planetens hela elförbrukning.

Inklusive solarier.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons