Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sol, sadlar och skötsel

Annons

Svettigt värre för de 20-talet tjejer, som kom från Västerås i söder till Umeå i norr. Men frågan är om inte hästarna hade det ändå besvärligare i värmen.

- Hästarna har varit på bete i fyra veckor. De är lite slöa och ringrostiga och det varma vädret gör också sitt till, förklarar Bo Jondelius, ordförande för den aktiva ponnyklubben med närmare 500 medlemmar.

- Vi har haft ridläger i över 40 år här på Sveden, det är fortfarande lika populärt. Tjejer över hela landet står i kö för att få komma hit och bo, äta, sova och leva ett riktigt lägerliv, säger Bo Jondelius.

Tjejerna trivs, det märks trots att lägerveckan inte enbart handlar om att sitta på hästryggen och njuta.

Skötseln av hästarna i stallet är minst lika viktigt.

- Ridläger är kul, det finns inget roligare än att få vara tillsammans med hästar. Dessutom träffar man så många nya kompisar, säger Karoline Hagström från Västerås. Hon är i full färd med att ge hästen kärleksfull omvård efter dagens första pass.

Utöver två ridpass per dag får deltagarna själva sköta om sina hästar. Dessutom är det en teorilektion varje dag.

- I dag kommer vi att visa en säkerhetsvideo, det är viktigt för utbildningen, säger ridskollärare Annika Gren, som drillar tjejerna under veckan med massor av tips och goda råd.

Annika är uppvuxen i klubben och är själv en duktig dressyrryttare.

Efter dagens två ridpass är tjejerna ganska möra i kroppen.

Men dagen är inte slut. På kvällen lämnar tjejerna stallet för andra aktiviteter.

- Vi har anlitat en fritidsledare som ser till att det finns roliga saker att göra även på kvällarna, berättar Bo Jondelius.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons