Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sol på Knivveckans första dag

Annons

- Det kommer folk hela Sverige men också från Norge, Danmark och Tyskland, säger Sten Håkansson från Enköping. Han utför slipningar av det mesta som går att skära med. Fårsaxar, rakknivar eller kebabknivar.

Under Knivveckan bor han tillsammans med många andra kniventusiaster i husvagn nere vid Väsman.

- Det blir en speciell gemenskap, vi knivmänniskor blir nästan som ett cirkusfolk som åker runt.

Knivmakaren Jan Jonsson, som också deltar i tävlingen, sitter med sin fru Anita i ett centralt beläget stånd och beskriver det som att det svävar en speciell aura över Ludvika under Knivveckan.

- Man blir inte förmögen på att göra knivar, men man blir rik på gemenskap, säger han.

Jan Jonsson har "bara" gjort egna knivar i sex år, men har redan hunnit vinna flera priser. Vid årets SM-tävling i Skokloster tävlade han med tio knivar och fick sju medaljer.

Han arbetar i trä, horn och älgskinn och varierar mönstren på skaft och slidor med bågar, streck och trianglar.

Både Jan Jonsson och Anita Jonsson har rötterna i nordvästra Ångermanland, och Anita har nyligen börjat tillverka armband i traditionell samisk stil.

- Vi är båda självlärda och sitter ofta och jobbar tillsammans, säger de.

Uppe i Sädesmagasinet på Hammarbacken, där Jan Jonssons tävlingsknivar finns exponerade tillsammans med hundratals andra, står Knivveckans general Anders Höök och sätter upp montrar. Han lägger ut en privat samling av värmländska knivar från 1900-talets tidigare hälft och visar också en utställning av knivar från Eskilstuna. Men utställningen i Sädesmagasinet utökas under hela måndagen och tisdagen.

- De som reser långväga ska inte behöva stressa på vägarna för att kunna lämna in sina tävlingsbidrag, säger Anders Höök.

LOVE SVENSSON

Mer läsning

Annons