Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söker medel för att rädda kulturskatt

Annons

Falu kommun ansöker nu om att få pengar till förebyggande åtgärder för att skydda Carl Larsson-gården mot framtida översvämningar. Det beslutade kommunstyrelsens allmänna utskott i veckan.

Sommaren 2000 drabbades Falun av omfattande översvämningar i Svärdsjövattendragen. I stan svämmade Faluån över och i Sundborn hotades bland andra Carl Larsson-gården av att få omfattande vattenskador.

Falu kommun lovade då att ta fram ett åtgärdsprogram för att minska skadorna inför framtida översvämningar. Sedan dess har dock de ambitiösa planerna runnit i ut i sanden. Falu kommun har till exempel redan fått 300 000 kronor av Räddningsverket till skyddsåtgärder för kommunens vattenverk i Sundborn.

Nu ska det dock bli fart i det förebyggande arbetet. Falu kommun ansöker därför om att få ytterligare bidrag av Räddningsverket till skadeförebyggande åtgärder för att skydda också Carl Larsson-gården, som ligger i samma område som vattenverket.

Upp till 80 procent av sökta medel betalar Räddningstjänsten, och Falu kommun hoppas nu att Carl Larsson-gården och Falu Energi och vatten vill vara med och betala för skyddsåtgärderna.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons