Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia vill vässa EU vassare

Annons

Varför ska man rösta på just dig 13 juni?

- Om man vill att EU ska syssla med färre saker, men vara starkare på andra, exempelvis miljön. Vi har tre större innanhav som blir allt mer förorenade. Det klarar vi inte av själva, det måste vi fatta beslut om på överstatlig nivå. Mina frågor är annars solidaritet med omvärlden, exempelvis en rättvis och fri handel.

Vilka är de viktigaste frågorna för EU just nu?

- Den nya konstitutionen och hur EU blir mer demokratiskt. Det nya förslaget till konstitution är enklare och mer överskådligt än de massa fördrag som finns i dag.

Vad är det bästa med EU?

- Att vi faktiskt har stater som tillsammans jobbar för att förbättra världen och miljön, och jobbar för rättvisa och demokrati i världen.

Vad är det sämsta med EU?

- Att det är så pass svårt att påverka i dag, eftersom ministerrådet har så mycket makt. Medborgarna borde få mer makt, regeringarna mindre.

Många anser att EU-valet inte berör dem. Varför ska man rösta över huvud taget?

- Om man tycker att det är viktigt att EU tar sig an färre men mycket stora uppgifter, då ska man gå och rösta. Man måste inse att nationalstaten är för liten helt enkelt, när det gäller vissa saker. Samtidigt ska EU inte vara för klåfingrig.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons