Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderbärke får egen bakelse

Annons

Sedan i vintras är Carina Nääs, tillsammans med sin sambo Mats Ernebrink, ägare till det forna Ebeneserkapellet i Söderbärke. De har döpt om huset och kallar det numera Capellet.

Tanken är att ha det som en sorts aktivitetshus där olika aktörer kan hyra in sig på längre eller kortare tid.

Det ska dessutom fungera som ett kafé under vissa perioder, främst under sommarmånaderna.

Sedan starten har de haft bland konstutställningar och olika former av försäljning.

Målsättningen är att göra huset som en samlingspunkt och som en del i den planen ingår det att även lyfta fram Söderbärke.

- Det finns sedan gammalt ett kommunvapen i Söderbärke och vi tycker att ta det till heders igen kan vara ett sätt att profilera Söderbärke.

Vapnet har anor sedan 1500-talet och symbolen är en armborst.

Enligt uppgift ska märket symbolisera att det kom många soldater från trakten.

- Det finns belagt att Gustav Wasa rekryterade många av sina soldater bland männen i Söderbärke, säger Mats Ernebrink.

Carina Nääs och Mats Ernebrink har funderat på vilket sätt det kan använda det gamla vapnet och inledningsvis har de låtit trycka upp dekaler med märket och dessutom tröjor.

- Vi kände att vi ville ha något speciellt till vårt kafé och utifrån det växte tanken fram om att skapa ett eget bakverk, berättar Carina Nääs.

De tog kontakt med en lokal bagare och i samråd med honom tog de fram ett par olika förslag till en bakelse.

- Med den moderna teknikens hjälp går det att få Söderbärke vapen på bakelsen och det gjorde naturligtvis det hela extra spännande, säger Carina Nääs.

I veckan har den första provleveransen på bakelsen kommit och till helgens Söderbärkemölja kommer den officiella premiären att vara.

Receptet på bakelsen är lite hemligt, men det handlar om en botten av smördeg och fyllning med jordgubbskräm och vaniljkräm. Uppe på det är det grädde och som ett lock en tunn skiva marsipan. Det hela kröns med en oblat med Söderbärke vapen.

Den ska enligt uppgift smaka mycket delikat.

- Vi tycker det är trevligt att han något speciellt att erbjuda våra gäster, säger Carina Nääs.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons