Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socrates tar över EU från Merkel

Annons

Portugal vill skapa ordning och reda i EU-samarbetet och rikta blicken mot Afrika och Brasilien under sitt halvår som unionens ordförande.

I helgen lämnar Tyskland över ansvaret.

Den grekiske filosofen Sokrates sägs enligt Nationalencyklopedin ha "utövat ett omätligt inflytande på eftervärlden" och försökte få andra att tänka i nya banor.

Det är oklart om hans namne José Socrates, Portugals socialdemokratiske premiärminister, når upp till det under Portugals halvår som ordförande för de 26 EU-kollegorna.

Det kan bli svårt att överträffa den som lämnar över, Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Hon lyckades ena EU om klimatmål och inriktningen för EU:s nya fördrag under sitt halvår med klubban.

En av uppgifterna, kanske den största, blir att bringa reda. Portugal har uppdraget att strama åt ramarna för det nya EU-fördraget som EU-ledarna kom överens om tidigt på midsommardagen. Det har redan visat sig att en del av de närvarande möjligen inte såg riktigt klart fram på småtimmarna.

Polens premiärminister Jaroslaw Kaczynski, som efter toppmötet förklarade sig som en stor vinnare, säger att han vill ha klara besked om delar i det röstsystem som fördelar makten inom unionen.

Portugal hävdar att inga avsteg tolereras från toppmötets mandat om fördraget, i den regeringskonferens som ska inledas 23 juli. Konferensen ska inriktas på att sortera alla de tillägg, protokoll, deklarationer, nya artiklar och fotnoter som EU-ledarna klippte och klistrade med på toppmötet.

En hel fördragstext ska finnas klar för EU-ledarna att enas om på det informella toppmötet 18_19 oktober i Lissabon. Underskrifterna får vänta till toppmötet i december.

Tyskland ägnade kraft åt att försöka utveckla EU:s kontakter med Ryssland och Centralasien.

Portugal vill satsa på Brasilien och Afrika.

Redan 4 juli håller Portugal i EU:s premiärtoppmöte med Brasilien, en växande stormakt och en gång portugisisk koloni.

Till skillnad från Kina, Indien och Ryssland har Brasilien hittills inte haft egna toppmöten med unionen.

I december vill Portugal ha EU-toppmöte med Afrika. Det kan bli det första på sju år, men komplikationerna är många. Den svåraste heter Robert Mugabe, Zimbabwes diktator, som många EU-länder absolut inte vill synas tillsammans med. Av den anledningen ställdes ett planerat toppmöte 2003 in, men Portugal varnar för att andra stora världsaktörer (läs:Kina) snabbt är på väg att fylla europeiska tomrum i Afrika.

Portugal gillar inte Frankrikes ambition att i december upprätta en arbetsgrupp som ska se över var EU:s gränser egentligen går; ett förslag med fransk udd mot Turkiets eventuella medlemskap.

TT

Mer läsning

Annons