Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sockenstugan säljs?

Annons

Företrädare för kyrkan och kommunen träffades i går. Hur mycket kommunen vill ha betalt för Sockenstugan är oklart. Ingen av de förhandlare som NLT talat med vill ange en exakt siffra. Enligt vissa uppgifter har kommunen begärt mellan 500 000 -1 000 000 kronor. Wivi-Anne Hellström antyder att det rör sig om en miljonaffär.

- Jag bedömer att vi har råd med det och att vi betalar med eget kapital. Även om vi inom kyrkan inte har så mycket pengar som folk i bland tror så är vi inte helt barskrapade, förklarar hon.

Från båda parter framhålls att torsdagens 1,5 timme långa möte/förhandlingar i Stadshuset i Ludvika under ledning av kommunalrådet Roger Stål (s) fördes i en synnerligen positiv anda.

Redan i nästa vecka kommer ärendet upp när Grangärde kyrkoråd har möte på onsdag och vid sammanträdet med samfällighetens kyrkonämnd på torsdag.

Vid dessa möten kan det väntas ett första inriktningsbeslut om kyrkan ska genomföra fastighetsköpet. Frågan avgörs slutgiltigt av kyrkofullmäktige.

Kyrkans intresse hör samman med att man i Grangärde saknar ordentliga kontorslokaler för åtta-nio anställda. Likaså saknas församlingshem och bra lokaler för barnverksamheten.

- Ett församlingshem behövs verkligen. Vi har ju bara kyrksalen i kyrkan och där får det inte plats många personer, konstaterar Wivi-Anne Hellström.

Anna-Karin Andersson (c) är vice ordförande i kyrkorådet i Grangärde och deltog också i mötet i Ludvika.

- Vi har stort behov av ett församlingshem och lider akut brist på kontorslokaler. Sockenstugan är ett av de hetaste alternativen, ett annat är prostgården.

- Det som talar för Sockenstugan är att kyrkoherden (Håkan Henriksson) då inte behöver flytta från prostgården. I Sockenstugan får vi tillgång till större lokaler än i prostgården, säger Andersson.

Om prostgården blir församlingshem och kontorslokaler är det tänkt att kyrkoherden flyttar till Kaplansgården, som tidigare var komministerbostad.

- I slutänden så är det en prisfråga. Men även om vi väljer alternativet med prostgården så uppkommer kostnader. Bland annat måste Kaplansgården renoveras, åtminstone på sikt. Skulle vi köpa Sockenstugan så är det möjligt att vi säljer Kaplansgården, uppger Anna-Karin Andersson.

Om kyrkan antar kommunens bud så hoppas Wivi-Anne Hellström att det formella övertagandet kan ske till hösten. Anna-Karin Andersson tror att det dröjer något år innan det är klart med alla papper.

Kommunens mark- och planeringschef Jan-Erik Eriksson säger att själva affären snabbt kan bli klar.

- Men sedan är det en del formaliteter med detaljplanen och fastighetsbildningar som måste ordnas och det tar säkert drygt ett år. Övertagandet av fastigheten kan dock ske tidigare.

Varför vill kommunen bli av med Sockenstugan?

- Den används i väldigt liten utsträckning för kommunal verksamhet, svarar Jan-Erik Eriksson.

Vad som talar för att kyrkan blir ny ägare är att Sockenstugan då kvarstår i en form av allmän ägo.

-Många Grangärdebor är väldigt oroliga för att det ska komma någon privat köpare som sedan bara stänger dörren för allmänheten, berättar Anna-Karin Andersson som förutom att vara kyrkopolitiker är ordförande i Grangärde Hembygdsförening.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons