Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Socialtjänsten underbudgeterad"

Annons

I åratal har socialchefen Ulf Johansson skrikit efter mer pengar. Han har fått stöd av kommunens revisorer som anser att socialförvaltningen är underbudgeterad. Men i stället för att få mer pengar har han fått mindre i förhållande till de ökade behoven.

Socialtjänstens budget har i åratal varit ett bekymmer och flera politiker har i enskilda samtal ansett att den fått för lite pengar. Men när den totala

pengapåsen skulle fördelas har resultatet ändå blivit klent för socialtjänstens del. Den har i stället skuldbelastats och de order som givits har varit att spara och effektivisera.

- Precis som om vi inte försöker göra det hela tiden. Och visst kan vi göra fel men inte i sådan omfattning att det motsvarar de här underskotten, säger Ulf Johansson.

Han är i dag både frustrerad och arg över den omöjliga situation har försatts i. Han anser att siffrorna talar sitt eget tydliga språk. Förra året gjorde socialtjänsten av med 722 miljoner kronor och bad om 78 miljoner kronor mer i år. Men Ulf Johansson fick bara 715 miljoner kronor till en verksamhet där behoven bara ökar.

- Vi har ett större åtagande med mindre ramar. Det här går bara inte ihop, säger han.

Andra tydliga siffror är att Ulf Johansson för i år begärde 11,5 miljoner kronor extra till familj- och individomsorgen och 3,8 miljoner kronor extra till biståndsavdelningen. Underskottsprognosen för i år pekar nästan exakt på dessa siffror för de två avdelningarna.

- Det går inte att anpassa verkligheten till budgeten när allt fler behöver vårt stöd och som vi enligt lag är skyldiga att ge dem, säger Ulf Johansson.

I en mycket kritisk revisionsrapport konstaterade revisorerna förra året att det var ett fundamentalt systemfel i socialnämndens budget. De rekommenderade då kommunfullmäktige att antingen ge socialnämnden mer pengar eller så tala om för dem vilka verksamheter som skulle tas bort.

Inget av detta har alltså hänt och det förvånar kommunrevisionens nye ordförande Lars Munters, m.

Han har gått igenom socialtjänstens kostnadsläge och jämfört det med fem andra likvärdiga kommuner.

- Och kostnadsmassan ligger till och med lite lägre i Falun än i de övriga, säger han.

Därmed anser han att det verkligen finns tecken på att socialtjänsten är underbudgeterad.

- Och det är konstigt att socialchefens larmande om detta inte mottagits av någon på rätt sätt, säger Lars Munters.

Eftersom det ändå är kommunfullmäktige som fastslagit budgetramarna borde de illavarslande underskottsprognoserna tas upp till diskussion där, anser han.

- Fullmäktige är ändå det högsta beslutande organet och en så här allvarlig fråga borde definitivt tas upp där för diskussion. Det här är ingenting som kommunstyrelserna själva ska hantera, säger Lars Munters som är tidigare varit chef för kommunförbundets revisionsavdelning.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons