Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsens råd - kräv legitimation

Annons

Berglin avråder bestämt från att köpa behandlingar från icke legitimerade personer. Därmed underkänner hon nästan alla utövare inom nätverket i Rättvik där endast ett fåtal är legitimerade.

Legitimationen garanterar att personen har föreskriven utbildning, följer gällande hälso- och sjukvårdslagar, håller sig till behandlingsmetoder som lyder under "vetenskap och beprövad erfarenhet"", har tystnadsplikt, för journal, och har någon form av patientförsäkring.

- Är det så att personen inte sköter sig finns det dessutom en myndighet att klaga hos, vilket det inte gör för allt som händer utanför det reglerade området, säger Berglin.

Paraplyorganisationen KAM, som organiserar nio medlemsförbund inom den komplementärmedicinska sektorn, är nästan lika skoningslös. KAM:s ordförande Gunnel Wallin rekommenderar endast KAM-auktoriserade och kvalitetssäkrade komplementärmedicinare. Inom nätverket i Rättvik finns inte en enda.

- Jag skulle vara mycket kritisk och noggrann innan jag lämnade ut min kropp för behandling till någon icke auktoriserad. Tyvärr är det en lukrativ bransch där konsumenten har svårt att reda upp vad det verkligen är som erbjuds, säger hon.

I dagsläget vet ingen hur många komplementärmedicinare som finns i landet. Regeringen ska upprätta ett register till förmån för konsumenterna, något som såväl KAM som branschorganisationen Svensk massage välkomnar.

Marie Bergkvist, ordförande för Svensk massage, tror att registret leder till att allt fler massörer utbildar sig och blir certifierade. Men hon är inte lika hård som KAM.

- Jag rekommenderar certifierade massörer i klassisk massage, men avråder absolut inte från andra massagemetoder som säkert också har sitt värde, säger hon.

KAM:s Gunnel Wallin fortsätter:

- Men med ett statligt register blir det ännu mer angeläget att utbilda sig, tillhöra ett förbund och auktorisera sig.

Varför är det viktigt att vara auktoriserad?

- För då vet man att utövaren har den basmedicinska kunskapen som krävs för att kunna utesluta det man inte kan behandla, har den specifika kunskapen på sin terapi och följer gemensamma etiska regler. Dessutom kan man vända sig till vår ansvarsnämnd om man inte är belåten med behandlingen.

Många av de icke auktoriserade är samtalsterapeuter av olika slag. Varför lyder inte dessa under KAM?

- Det är så få i Sverige idag som har någon kunskap om de här terapierna. De måste först lyftas upp och penetreras så att vi får veta mer. För närvarande har vi tre förbund som vill bli medlemmar, men då måste de först leva upp till våra riktlinjer och krav vilket de inte gör idag.

Så vad är dina rekommendationer?

- Att anlita en utövare som är auktoriserad och kan visa upp sin legitimation, det garanterar att utövaren är uppdaterad i sin terapi, betalar patientförsäkring och följer våra etiska regler. Dessutom uppdateras och kontrolleras utövaren varje år genom KAM:s kvalitetssäkring.

Fotnot: Ett nationellt register över utövare av alternativ- och komplementärmedicin planeras. Läs enmansutredaren Helena Starups betänkande på tidningens hemsida.

Läs Helena Starups betänkande här:

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons