Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen tänker inte backa

Annons

Förslaget att reumatologi inte ska vara en basspecialitet i framtidens läkarutbildning har väckt mycket starka reaktioner. Men Socialstyrelsen står fast vid sitt förslag.

- Vi har verkligen funderat på reumatologin, eftersom det väckt så starka reaktioner. Men det är vår absoluta uppfattning att vårt förslag gynnar patienterna, säger Nina Rehnqvist, överdirektör vid Socialstyrelsen.

- Jag tror att det delvis handlar om en missuppfattning hos patientgruppen. Man tror att specialistkunskaperna ska bli sämre och mindre.

- Men med reumatologi som grenspecialitet kommer det att vara samma djup, även om basen blir bredare. Det kommer att gynna reumatiska patienter som ofta också har andra åkommor, anser Rehnqvist.

Men går inte ökad bredd ut över djupet?

- Vi föreslår förlängd utbildningstid där man kan öka bredden och ändå garantera djupet.

Men kommer inte den långa utbildningstiden att skrämma bort många från reumatologin?

- Nej, det tror jag inte. Reumatologi är ett mycket intressant område, där det gjorts stora landvinningar. Det kommer att vara intressant att utbilda sig till reumatolog. Lönetrappan kommer också att modifieras, så att det ska löna sig att utbilda sig.

Är inte det här ett förslag som arbetsgivarna vill ha för att det ska vara lättare att kasta in läkare var som helst, och för att bemanna akutklinikerna?

- Nej, det inte arbetsgivarnas förslag, det är Socialstyrelsens. Det handlar om att få en bredare utbildning för patientens bästa.

Socialstyrelsen pekar på att Sverige internationellt sett har låga formella krav på sin läkarutbildning och ett förhållandevis högt antal specialister.

Men andra EU-länder har ju reumatologi som basspecialitet?

- I de flesta EU-länder är utbildningstiden längre, och innehåller en hel del annat än reumatologi.

Socialdepartementet har nu skickat ut Socialstyrelsens förslag på remiss. Tidigast i höst räknar man med ett ställningstagande till förslaget.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons