Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden tvingas till sparåtgärder

Annons

För kommunen som helhet ser det också ut att bli ett dåligt år när det gäller ekonomin. Då nio månader av året har gått är prognosen att resultatet blir tolv miljoner kronor sämre än budget.

Då har man ändå haft en hjälpande hand "uppifrån". Försäljningen av fritidstomter i Sälenfjällen har gått långt över förväntan. Där har kommunen tjänat 15 miljoner kronor mer än man hade hoppats på. Med en "normal" tomtförsäljning i fjällområdet hade det kommunala underskottet i år kunnat bli närmare 30 miljoner kronor.

Det krävs således krafttag för att få ordning på kommunens finanser och kommunstyrelsens arbetsutskott efterlyser nu hur socialnämnden arbetat för att rätta till sitt underskott, som är den största minusposten i prognosen.

Socialnämndens ordförande och socialchefen har tidigare fått i uppdrag att vidta och redovisa kortsiktiga sparåtgärder i verksamheten. Den redovisningen skulle arbetsutskottet ha haft inne vid senaste månadsskiftet.

Men någon rapport har inte synts till och nu kräver kommunstyrelsens arbetsutskott på nytt att få en sådan redovisning. Den ska ligga klar inom två veckor.

Enligt socialförvaltningens egen analys i niomånadersrapporten är det flera poster som drar i väg kostnadsmässigt. Dyra barnplaceringar, ökade kostnader för personliga assistenter till svårt sjuka, kostnader för boende åt psykiskt sjuka och ökad belastning på hemtjänsten är några tunga faktorer. Däremot har servicehus och vårdhem blivit billigare än beräknat.

-Verksamheten är i mycket styrd av lagar. Det som vi lyckats spara in på ett håll har vi tvingats lägga ut på ett annat håll på grund av omständigheter som vi ej kan råda över, konstaterar socialförvaltningen.

En annan budgetpost som har en stor avvikelse är kommunstyrelsens konto, som går mot nio miljoner kronor i underskott. Detta uppges bero på kostnader och ägartillskott för att komma tillrätta med bostadsbolaget Malungshems ekonomi och lägenhetsöverskott.

Tekniska förvaltningen går mot ett underskott på två miljoner kronor. Minskade intäkter från sophanteringen uppges vara förklaringen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons