Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden satsar en halv miljon på ungdomar

Annons

Socialnämnden bestämde sig vid sitt senaste sammanträde att det är hög tid att försöka bromsa utvecklingen.

Även om nämnden dras med ett tungt underskott i sin budget, cirka 7,5 miljoner, är man beredd att satsa för att få ned kostnaderna.

Drygt en halv miljon kronor - 522 000 - satsas på att anställa en erfaren socionom.

Uppdraget blir att snabba upp och höja kvaliten på handläggningen av placerade barn, unga och familjer i familjehem och HVB.

Satsningen genomförs i form av ett tolv månader långt projekt som innebär en konkret avlastning för socialsekreterarna vid individ- och familjeomsorgen.

I dagsläget saknar socialsekreterarna den tid som krävs för att ägna sig åt de familjer med barn och ungdomar placerade utanför hemmet.

Den projektanställde kommer att tilldelas en diger arbetslista.

Konkreta och tydliga vårdplaner ska tas fram för alla barn och unga som i dagsläget är utplacerade.

Rehabiliteringsplaner ska också upprättas för föräldrar.

Vidare ska det utredas vad som behöver göras för att korta ned placeringstiderna, och utveckla metoder för att tillvarata de placerade barnens intressen på såväl kort som lång sikt.

Det finns undersökningar som visat att barn som placerats i familjehem stått helt ensamma i livet den dag placeringen upphört.

Genom projektet ska det också utvecklas metoder för att rekrytera och stödja familjehem i egen regi. Och som ett alternativ ska det även planeras för rekrytering av kontaktpersoner - och familjer som ska fungera som alternativ till placeringar.

Slutligen ska även möjligheten att flytta över vårdnaden i de fall där det bedöms att placeringen av barn blir långvariga.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons