Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden satsar 15 000 kronor

Annons

Kris, kriminellas revansch i samhället, begärde att få 200 000 kronor till sin verksamhet. Men socialnämnden kan bara få fram 15 000 kronor. Resten får kommunstyrelsen ordna om den kan.

Sedan december år 2001 har Kris haft sina egna lokaler på Åsgatan i Falun.

Kris vänder sig i första hand till ungdomar mellan 16 och 25 år som hamnat snett i samhället och och som ligger i riskzonen för att bli kriminella.

Arbetet handlar bland annat om kontakter med intagna på Gävleanstalten för motivationssamtal samt att ordna olika aktiviteter i sina föreningslokaler. Vissa av dessa aktiviteter har varit kopplade till det lokala brottsförebyggande rådet i Falun och föräldravandringarna på stan.

Men Kris har haft för ont om pengar för sitt arbete. Socialförvaltningen har stöttat genom att betala lokalhyra och el. I augusti förra året fick föreningen också 50 000 kronor i bidrag av kommunstyrelsens samhällsutskott till sin verksamhet.

Det mesta gick åt till att betala skulder som bland annat telefonräkningar och personliga utlägg föreningen tvingats göra under årets första hälft.

Men Kris kan göra ett mycket viktigt arbete om föreningen får det samhällsstöd föreningen förtjänar, anser socialförvaltningen. Man har bland annat haft samtal med Kris om att låta ungdomar på glid eller som dömts till vård inom socialtjänsten genomgå ett åttaveckors konsekvensprogram i Kris regi.

Själv har Kris ansökt om att få 200 000 kronor i verksamhetsbidrag.

Så mycket har socialnämnden ingen möjlighet att ge då de fondmedel som finns att tillgå i det här fallet är begränsade. Men 15 000 kronor finns att tillgå och det får Kris anser socialförvaltningen. Den föreslår också att kommunstyrelsen bidrar med 100 000 kronor till Kris brottsförebyggande arbete.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons