Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden begär 16 miljoner i tilläggsanslag

Annons

- Därför begär vi tilläggsanslag med 16 miljoner kronor hos kommunfullmäktige, säger socialnämnens ordförande Ivar Sjöberg, fp.

Det är en ovanlig åtgärd att en och en halv månad in på det nya året begära ytterligare 16 miljoner kronor utöver den budget som spikades för några månader sedan.

- Men vi vet redan att det kommer att bli omöjligt att ta in så många miljoner själva, säger socialnämndens ordförande Ivar Sjöberg, fp. Om kommunfullmäktige säger nej nu, så kommer det att bli ett underskott för 2002 i stället. Underskottet för i fjol hamnade på 19,1 miljoner kronor och det måste nämnden ta med sig in i årets budget.

Trots att socialnämnden fick 5 extra miljoner kronor för årets verksamhet, räcker det inte. Vad beror det på?

- Vår verksamhet är så lagbunden. Vi kan inte neka någon vård som behöver. Våra biståndsbedömare begår lagbrott om en sjuk människa inte får den vård han/hon hehöver. Hela vår verksamhet sysslar med människor som inte är friska, säger Ivar Sjöberg.

Nu närmast kommer den tidigare "krisgruppen", numera omdöpt till "styrgruppen" att ansvara för att de besparingar som måste göras blir gjorda och enligt den tidsplan som upprättats.

Detta oavsett hur det går med tilläggsanslaget på 16 miljoner kronor.

I styrgruppen ingår tre tjänstemän, socialchefen Lars-Gunnar Larsson, biträdande socialchefen Tony Nordfeldt, administrative chefen Johan Skeri och en politiker, Ivar Sjöberg.

Underskottet i fjol blev alltså så stort som 19,1 miljoner kronor. På ett år har resultatet för socialnämnden försämrats med drygt 11 miljoner kronor.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons