Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnd ber polisen om hjälp

Annons

Under kort tid har socialnämnden i Rättvik beviljat missbruksbehandling för ett antal unga människor med mångårigt drogmissbruk bakom sig. En skrämmande utveckling, anser socialnämnden.

- I vårt samarbete med polisen i Rättvik kan vi konstatera att resurserna inte är tillräckliga för att polisen ska kunna bekämpa spridning av narkotika.

Socialnämnden hoppas att polisen i regionen får mer resurser, inte minst med tanke på det narkotikabeslag polisen gjorde i april i Rättvik. Det visar att Siljansområdet är en drogmarknad där kommunerna och ordförande i respektive socialnämnd förhoppningsvis ska kunna agera tillsammans med polisen.

- Vår målsättning är att vår ordförande Hans Jonsson och de andra socialnämndsordförandena i region Siljan kan jobba fram ett gemensamt drogpolitiskt handlingsprogram. Därefter är det också viktigt att kommunerna har handlingsberedskap att möta konsekvenserna av en mer intensiv drogbekämpning, säger Ove Hansson, andre vice ordförande i socialnämnden i Rättvik.

- Vi har missbrukare, under 20 år som använder både alkohol och narkotika. Hembränt dominerar men hasch och partydroger som amfetamin är inte ovanligt. Det mesta i drogväg förekommer.

- Tidigare har vi mest sett festande kring skolavslutningar, Lucia och så vidare men nu finns ett vardagsmissbruk bland unga.

- Vi måste agera tillsammans och störa marknaden, försäljningen och användningen och givetvis ha beredskap att ta hand om och ge alla som behöver hjälp eller vård.

- Socialsekretare och polis jobbar på fältet men det räcker inte. Mer resurser behövs och det ger också viktiga signaler utåt att vi inte accepterar droganvändningen, att vi har en långsiktig strategi hur vi ska bekämpa missbruket, säger Ove Hansson.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons